Vučić nakon sastanka sa Susan Rice: Srbija ima podršku SAD

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Jun.2015, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nakon sastanka sa Susan Rice: Srbija ima podršku SAD

WASHINGTON - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Susan Rice, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država, ali je i naglasio da SAD veoma poštuje ekonomske reforme Srbije.

"Rice je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Washingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << SAD onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju", rekao je sinoć Vučić za RTS.

On je dodao da je sastanak sa Riceovom, koja je treći čovek Bele kuće, bio dobar, koristan, odgovoran i da je ona izrazila veoma visoko mišljenje o ekonomskim i političkim reformama koje sprovodi Srbija, kao i o očuvanju političke stabilnosti u Srbiji ali i u regionu.

"Srbija može da računa na podršku SAD", poručio je Vučić.

On je objasnio da je bilo predviđeno da se sastane u Beloj kući sa američkim potpredsednikom Josephom Bidenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru zbog velike porodične tragedije.

Vučić je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bidenu.

Vučić je rekao da će danas razgovarati i sa pomoćnicom americkcog državniog sekretara za Evropu i Evroaziju Victorijom Nuland, kao i da je u Vašingtonu trenutno i komesar EU za proširenje Johannes Hahn, sa koji bi takođe trebalo da se sretne.

Premijer je ukazao da je veoma zadovoljan dosadašnjim sastancima i sa američkim zvaničnicima i privrednicima, Hojtom Jiem zaduženom za Balkan, Amosom Hochsteinom glavnim čovekom za energetiku za Evropu, i da predstoje razgovori sa najvažnijim senatorima i kongresmenima.

Vučić se sastao na Capitol Hillu sa predsedavajućim Senatskog odbora za oružane snage, senatorom Johnom McCainom, objavljeno je na Tviter nalogu srpskog premijera.

"Srbija ima podršku SAD na evropskom putu. Na Capitol Hillu, sa senatorom McCainom", napisao je Vučić i objavio dve fotografije sa Mekejnom.

Kako je preneo Glas Amerike (VOA), Vučić i McCain su bili veoma zadovoljni razgovorom.

"McCain je izrazio podršku Vladi premijera Vučića i svemu što je vlada dosad učinila, i dao punu podršku Srbiji na putu evroatlantskih integracija", navedeno je u izveštaju redakcije na srpskom tog međunarodnog medijskog servisa američke vlade.

McCain je takođe, kako je preneto, izrazio veliku želju da poseti Srbiju, mada nije rečeno da li će do toga doći uskoro.

Vučić se, preneo je VOA, sastao i sa kopredsednicima srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmenima Tedom Poom i Emmanuelom Cleaverom.

Vučić će sastati i sa kongresmenom Eliotom Engelom iz Njujorka koji slovi za jednog od najvećih albanskih lobista...

Na pitanje kako vidi te razgovore sa Engelom premijer je ukazao da je želeo da vodi takvu politiku u kojoj se nikada ne bismo sastajali sa onima koji drugačije misle "ili mnogo drugačije misle" nikakve rezultate ne bismo postigli i dodao da smatra da je i američki kongresmen Engel zadovoljan što će do sastanka doći

"On će izneti svoje, mi naše stavove, ali sam siguran da je razgovor lekovit i uvek dobar" rekao je Vučić i ukazao da dobrim rečima, planovima i idejama možemo da menjamo i njegove stavove i mišljenje iako je, naglasio je, sasvim sigurno da se oko mnogih stvari nećemo složiti.

"Amerika veoma - veoma poštuje ekonomske reforme Srbije, nivo fiskalnog deficita koji smo osigurali u prvih pola godine i to je nešto što nam na Zapadu donosi ogroman kredibilitet i mnogo veću podršku nego što smo je ikada imali", zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da je sa savetnicom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost razgovarao i o srpskoj ekonomiji.

On je rekao da Srbija, što se ekonomije tiče, ima svuda, pre svega na Zapadu, veliko poštovanje zbog načina na koji je uspela da spusti fiskalni deficit.

"Ako budemo uspeli da se izborimo da u vreme sprovođena mera fiskalne konsolidacije obezbedimo i pozitivni ekonomski rast, a mislim da smo na dobrom putu, to će biti pravo malo čudo za našu zemlju jer će nam u naredne dve, tri godine obezbediti veliki rast", kazao je premijer novinarima posle susreta sa Riceovom.

Fiskalni deficit Srbije na dan 2. ili 3. jun je, kako je naveo, 1,6 odsto, što je na nivou prvih šest zemalja Evropske unije.

"Mi smo do sada uspeli veoma velikom disciplinom da pod i te kako dobrom kontrolom čuvamo srpsku kasu, srpske javne finansije i verujem da ćemo imati snage da sa tim nastavimo i u budućnosti", podvikao je Vučić.

Dodao je i da je zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem na sastanku sa Rajsovom predstavio sve što je Srbija postigla na političkom i ekonomskom planu.

"Mislim da su naši domaćini zadovoljni političkom stabilnošću u celom regionu, na koju je Srbija imala dosta uticaja, a veoma poštuju i ekonomske reforme koje se Srbija povela i zato sam zadovoljan što smo imali priliku da te rezultate još jednom iznesemo", poručio je Vučić.

Srbija i SAD za mir i stabilnost regiona

Rajsovoj je sprski premijer preneo i da je očuvanje mira i pune stabilnost u regionu prioriterni zadatak Srbije i naglasio da je to "ono što SAD i te kako podražavaju".

Vučić je istakao i da se razgovaralo i o odnosima koje Srbija ima u regionu, sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Republikom Srpskom i naveo da je govorio i o posetama Sarajevu i Tirani i njihovim rezultatima.

"Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanje mira i stabilnosti u regionu potpuno uveren da je to jedini put napred za sve zemlje zapadnog Balkana", rekao je premijer Srbije.

Kako kaže, u narednih godinu dana biće velikih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana i zbog teške ekonomske situacije i brojnih političkih problema sa kojima će svi u regionu da se suočavaju.

Biće, dodaje, mnogo važnih datuma iz savremene istorije koji se obeležavaju "bilo da tugujemo, bilo da se neki raduju" i kao primer naveo akciju Oluja što Srbi, kako je naveo, ne mogu da prihvate kao radostan događaj.

"Ali u svemu tome moramo da sačuvamo mir i punu stabilnost i to je prioritetni zadatak Srbije i to je ono što SAD i te kako podržavaju", ocenio je Vučić.

Precizirao je da je izneo "nedvosmilen stav Srbije", a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i očuvanje Republike Srpske kao entiteta u okviru BiH.

"Mislim da to je jedini put kojim možemo da sačuvamo punu stabilnost i u Srpskoj i u BiH. I to je dobro za sve na zapadnom Balkanu i takvu politiku će Srbija nastaviti da vodi", naglasio je sprski premijer.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.