Vučić: Er Srbija će biti profitabilna za manje od godinu

Izvor: Politika, 25.Okt.2013, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Er Srbija će biti profitabilna za manje od godinu

Cilj je da aviokompanija postane vodeći avioprevoznik u regionu i da poveća broj letova u zemlje EU – uskoro će leteti i u severnu Ameriku

Prvi avion „Er Srbije” – „erbas A 319”, bio je skriven u VIP hangaru „Jat tehnike”, iza ogromnog platna na kojem je krupnim slovima pisalo „Er Srbija”, i sitnijim – „trenutno ’Jat ervejz’”. Posle govora prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, predsednika „Itihad ervejza” Džejmsa Hogana i generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktora „Er Srbija” Daneta Kondića, Vučić i Kondić su pritiskom na dugme, započeli odbrojavanje. Potom je, uz gromoglasnu muziku, džinovsko platno palo.

Tako je spektakularno predstavljen novi avion u floti „Er Srbije”, kompanije koja će današnjim promotivnim letom na liniji Beograd – Abu Dabi, započeti sa radom. „Jat ervejz”, danas, odlazi zauvek u istoriju.

– „Jat” je morao da se izmeni, jer se svet promenio i tržište je sve konkurentnije – istakao je Kondić i naglasio da će „Er Srbija” biti najbolja aviokompanija u regionu.

Kondić je rekao da je „Itihad ervejz” očigledan primer kako avioprevoznik za 10 godina može da postane firma koja privredi donosi 10 milijardi dolara, uz otvaranje na hiljade radnih mesta i ostvarivanje profita.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je cilj da „Er Srbija” bude najjača, najbolja i najznačajnija aviokompanija u regionu.

Vučić je, na promociji „erbasa A 319” u bojama „Er Srbije”, kazao da je to možda mali korak za tu kompaniju, ali veliki za državu Srbiju, imajući u vidu da smo, „uspeli da promenimo odnos ponašanja i način razmišljanja kako se ulaže državni novac”.

– Novac više neće služiti za „bacanje u bunar”, već za investicije i ulaganja u kompanije, koje će se boriti za poziciju najboljih na tržištu i da budu profitabilne. „Er Srbija” će biti ponos svakog građanina zemlje i prvi put će se pokazati da i u državnoj svojini može da se napravi preduzeće sa uspešnim i modernim menadžmentom. Uveren sam da će građani Srbije, i svi koji budu koristili usluge „Er Srbije”, za nju imati samo reči hvale. Ovo pokazuje da Srbija može da bude moderna zemlja i da ume da učestvuje i razvija i poslove kao što je stvaranje aviokompanije – istakao je vicepremijer, izražavajući očekivanje da će „Er Srbija” za godinu dana postati profitabilna kompanija koja će državi plaćati poreze i doprinose i zaključio da je to nova politika da se stvaraju uspešna preduzeća na korist građana.

Vučić i Kondić poručili su da je cilj da ta kompanija postane vodeći avioprevoznik u regionu i da će povećati broj letova u zemlje Evropske unije, a uskoro će leteti i u severnu Ameriku.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će biti problema za letove ka zemljama EU, Vučić je rekao da će se broj letova u zemlje EU povećati. – Ne samo da će biti dozvoljeno, nego će biti i ostvareno dvostruko više letova nego do sada. Ima i novih destinacija na koje će „Er Srbija” leteti. Razgovaralo se i o letovima za SAD. Prvobitno je planirano da ti letovi budu ostvareni u periodu od tri godine, ali će se to desiti i ranije i leteće se na dve lokacije u severnoj Americi – kazao je vicepremijer, rekavši da se pominju Toronto i Čikago, dok su neki više za Njujork, ali da će se u svakom slučaju, taj posao završiti do kraja naredne godine.

Na pitanje novinara u vezi sa dugovima „Jata”, Vučić je rekao da će ih država preuzeti, a na pitanja da li slede nova ulaganja, on je rekao da će se ulagati u naredne dve godine. – Ulažemo novac u naredne dve godine i posle ne – precizirao je Vučić, koji je dodao da je važno da kompanija posluje pozitivno i da donosi profit.

Na sugestiju da bi prvi avion mogao da nosi ime nekog poznatog Srbina, Vučić je rekao da prihvata tu sugestiju, dok je Kondić, na konstataciju novinara da bi to mogao da bude teniser Novak Đoković, rekao da Đoković trenutno jeste najpopularniji, ali da postoje i drugi građani koji zaslužuju tako nešto.

On je naveo sportistkinju Milicu Mandić, koja je osvojila prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Vučić je potom zamolio poslovodstvo da se u avionu služi srpska hrana, dobro srpsko vino i dodao da Srbija ima svoje odlične proizvode, na koje niko, ko bude koristio usluge „Er Srbija”, neće imati primedbe.

Avioprevoznik je početkom oktobra održao odabir kandidata za novo kabinsko osoblje, koji je privukao više od 600 ljudi. Kako je saopšteno, od 26. oktobra „Er Srbija” će uspostaviti nove letove sa svog matičnog aerodroma „Nikola Tesla” u Beogradu ka Abu Dabiju, a letovi ka Banjaluci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu biće realizovani do kraja 2013. godine.

Ti novi letovi dopunjuju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru letnjeg rasporeda letenja za 2013. „Er Srbija” takođe planira da otvori još sedam novih trasa između januara i aprila sledeće godine, a do juna 2014. učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti uz letove do destinacija u 43 zemlje sa 73.000 mesta za putnike na više od 670 letova nedeljno.

Zvanice i snimatelji su potom obišli novi „erbas A 319”.

A. Apostolovski

-----------------------------------------------------------

Vučić: U „Er Srbija” prvo 980 radnika

Aleksandar Vučić izjavio je da će u novoj nacionalnoj aviokompaniji „Er Srbija” u početku biti zaposleno 980 radnika.

Vučić je rekao da se za dobrovoljni odlazak iz „Jat ervejza”, odnosno socijalni program, prijavilo 333 radnika od ukupno 1.217. Prema njegovim rečima, u početku će u „Er Srbiji” biti oko 980 zaposlenih, a kasnije će se taj broj povećavati u skladu sa potrebama kompanije, u cilju efikasnog poslovanja.

objavljeno: 25.10.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Er Srbija će biti profitabilna za manje od godinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2013

Aviokompanija Er Srbija će početi da ostvaruje profit u prvoj godini poslovanja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

NOVAK ODUŠEVLJEN: Čast mi je što će avion Air Serbia nositi moje ime

Izvor: Telegraf.rs, 25.Okt.2013

Naš najbolji teniser Novak Đoković bio je oduševljen idejom da jedan od aviona u floti nacionalne aviokompanije Air Serbia ponese njegovo ime i rekao da će biti ponosan kada bude leteo kompanijom Air Serbia,

Nastavak na Telegraf.rs...

Od danas i nove linije Er Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2013, 08:28

Sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u zimskom redu letanja, od danas do 29. marta naredne godine, leteće srpska nacionalna aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) i 33 strane aviokompanije. Prema najavama iz Er Srbije, pored postojećih 29 linija, u zimskom redu letenja biće uvedeni i letovi do...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.