U Majdanpeku trune 15 mil. dolara

Izvor: B92, 18.Apr.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Majdanpeku "trune" 15 mil. dolara

Majdanpek -- Rudnik bakra "Majdanpek" kupuje delove za novu flotaciju, a delovi flotacije kupljene devedesetih godina zarđali i razbacani na sve strane.

Uporedo s povećanjem proizvodnje u rudniku bakra "Majdanpek" (RBM), koji posluje u sastavu RTB "Bor", pojavio se problem proširenja flotacijskih postrojenja - pogona u kojima se ta sirovina prerađuje. Zbog toga je menadžment RTB i raspisao tender za taj veliki posao.

Ali, ovaj podatak možda ne bi bio zanimljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da jedna flotacija, koja je kupljena početkom devedesetih godina, i koja je, prema nezvaničnim informacijama, plaćena najmanje 15 miliona dolara, i dan-danas propada u fabričkom krugu RBM.

"Delovi te flotacije sada su zarđali i razbacani na sve strane. Tada je čak podignuta i ogromna hala u kojoj je trebalo da bude smeštena flotacija, a koja je danas prazna”, ogorčen je Svetomir Mustecić, direktor RBM.

On objašnjava da je ta oprema kupljena od kanadske kompanije „Hovden", koja je, u međuvremenu, bankrotirala. Mustecić takođe naglašava da se ta flotacija, čak i da je nova, ne bi mogla koristiti u RBM.

"Prema mojim informacijama, delovi za tu flotaciju su, navodno, urađeni specijalno za nas i za još jedan rudnik u svetu, ali ne znamo koji. A, stručnjaci sa Mašinskog fakulteta u Nišu nisu optimisti da bi, sve i da je nova, ta flotacija, zbog drugačije tehnologije, uopšte i mogla da se koristi u RBM”, kaže Mustecić.

Mustecić ističe da se sada kapaciteti stare flotacije u RBM moraju proširiti, kako bi taj pogon mogao da preradi sve količine rude. I, sve to mora da se završi do 2014. godine, kada se očekuje puštanje u rad nove topionice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.