Trgovci gube trku sa inflacijom

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 16:54

Trgovci gube trku sa inflacijom

Sudržanost potrošača pod pritiskom inflacije snažno pogađa nemačku maloprodaju.

Trgovci u prvoj polovini 2023. zabeležili su pad prometa od realnih 4,5 odsto, saopštio je savezni zavod za statistiku u ponedeljak.

Bez inflatornog ponderisanja, promet je godinu-na-godinu bio u plusu od 3,6 odsto. Ta razlika ilustruje poskupljenja u trgovini na malo, odnosno inflaciju.

Posebno su trpeli prodavci hrane, sa realnim padom prometa od 5,8 odsto, uprkos nominalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rastu od 7,6 odsto. Cene hrane je poslednjih meseci najsnažniji generator inflacije.

Statističari navode da su trgovci hranom iz neprekidno u poslednje dve godine iz meseca u mesec beležili realan pad zarade.

Inflacija erodira vrednost novca i potrošači za isti iznos mogu da kupe manje robe. Posledica je da manje kupuju i biraju jeftiniju robu.

Inflacija je naročito snažan udarac zadala onlajn lupovini i dostavi koje su procvale pod pandemijskim restrikcijama. Taj sektor je u prvom polugođu registrovao pad prometa od relanih 7,3 i nominalnih 2,6 odsto.

Slično je u maloprodaji građevinskog materijala, sa padom prometa od 6,9 odsto.

Istovremeno, oporavljaju se oni koji su najviše izgubili pandemijskim zaključavanjem - prodavci tekstila, odeće, obuće i kožne galanterije su prošli bolje i ostvarili rast od realnih 7,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.