Transport u regionu bez granica

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Transport u regionu bez granica"

Beograd -- Ministar Mrkonjić i Transportna opservatorija za Jugoističnu Evropu (SEETO) razgovarali o tome da Beograd postane sedište Regionalne organizacije transporta.

Transport bez granica u regionu je prioritet na kojem će zajednički inisistirati Ministrastvo saobraćaja i sve članice SEETO, kako bi se obezbedilo funkcionalno obavljanje saobraćaja, zaključak je jučerašnjeg sastanka u Vladi Srbije.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je razgovarao s delegacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Regionalne organizacije transporta o planovima za razvoj osnovne transportne mreže, koju čine predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu uradiće se kompletna revizija transporta, kao osnovni preduslov za stvaranje perspektive da se kompletan region poveže na najefikasniji način.

To podrazumeva unapređivanje i usklađivanje regionalne transportne politike i tehničkih standarda, održavanje koordinacije i komunikacionih mreža, kao i integraciju u okviru transevropske mreže.

Predstavnik Srbije u toj regionalnoj organizaciji, Nenad Nikolić, rekao je da je neophodno sačiniti listu prioriteta, pri čemu je svaka zemlja članica asocijacije dužna da predloži prioritetne poslove, da bi se kasnije kompletna dokumentacija dostavila međunarodnim bankarskim institucijama radi kreditiranja budućih projekata.

Jedan od važnih zadataka je i usalgašavanje zakonskih normativa i propisa i stvaranje novog menadžmenta, što će doprineti objedinjavanju aktivnosti i doprineti da se eliminišu mnogobrojna uska saobraćajna grla koja stvaraju probleme, pogotovo na graničnim prelazima.

Regionalna organizacija transporta stacionirana je u Beogradu od 2004. godine i očekuje se da ubrzo, posle potpisivanja Ugovora o transportnoj zajednici sa Evropskom unijom, dobije status transportne zajednice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Transport u regionu bez granica

Izvor: Akter, 28.Mar.2013

Ministar Milutin Mrkonjić i Transportna opservatorija za Jugoističnu Evropu razgovarali o tome da Beograd postane sedište Regionalne organizacije transporta

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.