Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Koliko su maske plaćane u Kini?

Izvor: Capital.ba, 18.Mar.2024, 16:48

Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Koliko su maske plaćane u Kini?

BANJALUKA – Svjedok tužilaštva Mladen Čančarević je u Okružnom sudu u Banjaluci, na suđenju u predmetu “Korona ugovori”, potvrdio da je, prema profakturi, cijena jedne respiratorne maske “KN 95”, koju je nabavljala firma “Promeding”, u Kini iznosila 0,20 dolara. FOTO: Ustupljena fotografija On je to ispričao u predmetu u kojem su optuženi bivši vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor “Procontrola” >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Slavko Bojić, direktor “Promedinga” Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković i bivši direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić, prenose “Nezavisne”. Prema riječima Čančarevića, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, u kojoj je on sada pomoćnik direktora, a u vrijeme davanja saglasnosti 2020. godine bio je rukovodilac u Sektoru za pravne poslove, izdala je saglasnost firmi “Promeding”  da može da uveze 67.550 komada pomenutih maski. Svjedok Čančarević je potvrdio da je firma “Promeding” bila upisana u registar za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava. “Zahtjev za davanje saglasnosti za uvoz neregistrovanog medicinskog sredstava maski ‘KN 95’ bio je kompletan, imao je i izjavu odgovorne osobe ispred firme koju je potpisala Ljiljana Trišić, te izjavu krajnjeg korisnika o potrebni hitne nabavke, koju je potpisao Branislav Zeljković, kao i sertifikat robe”, rekao je Čančarević te potvrdio da je krajnji korisnik maski bio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Istakao je da je u to vrijeme, prije davanja saglasnosti, Agencija dobila dopis od ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alena Šeranića, kao i predsjednika Vlade Radovana Viškovića da se ubrzaju procedure davanja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava. “Kasnije sam saznao da je ‘Promeding’ uvezene maske prometovao preduzeću “Procontrol’ što nije bilo u skladu sa pravilima Agencije. To nije bilo dozvoljeno jer je krajnji korisnik bio Institut”, kazao je Čančarević. Svjedok Strahinja Obradović, koji je u Agenciji radio u Sektoru za pravne poslove i koji je dužio spis “Promedinga”, kazao je da je njihov zahtjev bio kompletan. Radnica u preduzeću “MMS Code” Tea Todorović potvrdila je da je po zahtjevu i uputstvima optuženog Slavka Bojića napravila prednacrt konzorcijumskog ugovora za preduzeća “Promeding” i “Procontrol”. “Slavko mi je rekao da je tema ugovora nabavka zaštitnih i respiratornih maski te koje firme učestvuju”, rekla je između ostalog Amidžićeva, te navela da je firma “MMS Code” nekad bila Bojićevo vlasništvo. Nezavisne novine Чланак Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Koliko su maske plaćane u Kini? се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Koliko su maske plaćane u Kini?

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024

BANJALUKA - Svjedok tužilaštva Mladen Čančarević je u Okružnom sudu u Banjaluci, na suđenju u predmetu "Korona ugovori", potvrdio da je, prema profakturi, cijena jedne respiratorne maske "KN 95", koju je nabavljala firma "Promeding", u Kini iznosila 0,20 dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.