Srbija najmanja među najvećima

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija najmanja među najvećima"

Beograd -- Poslednji ugovor, vredan blizu 400 miliona dolara, svrstaće Srbiju u sam vrh svetskih izvoznika naoružanja, vojne opreme, ali i znanja i inženjeringa.

To će obezbediti i višegodišnji posao za nekoliko hiljada zaposlenih radnika, a vrednost izvoza vojne industrije za poslednje tri godine podići na 1,2 milijarde dolara.

Prema odredbama ovog ugovora, za koji će garantovati država, preduzeća iz Srbije učestvovaće u izgradnji tri vojne fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na severu Afrike.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je "ovaj ugovor izuzetno značajan jer ne predviđa samo golu trgovinu, već podrazumeva i prodaju znanja i transfer tehnologija. Poslednji sličan posao naša zemlja je zaključila još osamdesetih godina".

Srbija će posle više od dve decenije dobiti vojnu fabriku. Kako najavljuje ministar odbrane Dragan Šutanovac, polovinom decembra trebalo bi da bude otvorena kovačnica u holding kompaniji Krušik iz Valjeva. Ova fabrika teško je postradala za vreme NATO bombardovanja, a danas zapošljava oko 1.500 radnika. Prošle godine primljeno je i 20 mladih inženjera.

"Posebna korist od ovakvih ugovora je što oni obezbeđuju trajnu vezu srpske odbrambene industrije i partnera iz inostranstva, koje ćemo ubuduće redovno snabdevati određenim proizvodima i tako upošljavati kapacitete i domaću radnu snagu", dodaje on.

Šutanovac naglašava da je ovaj posao kruna višegodišnjih napora sistema odbrane da podigne domaću namensku industriju, koja je devedesetih bila na rubu propasti. Zahvaljujući ovim naporima, sve fabrike namenske industrije, osim „Zastave oružja", našle su put do tržišta u svetu.

"Srbija trenutno izvozi od Malezije do Kanade i tako zauzima mesto najmanje zemlje među najvećim izvoznicima proizvoda vojne industrije. U planu je još nekoliko ugovora koji će se ticati vojne medicine, ali i remonta tenkova, koji su stranim kupcima prodati pre više decenija. Nastavićemo da radimo na jačanju namenske industrije koja je izvozno orijentisana i koja doprinosi smanjivanju spoljnotrgovinskog deficita države", dodaje Šutanovac.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, namenska industrija, i pored rezultata koje postiže, još nije bez problema. Većina njih posledica je ekonomskih sankcija, kada je prozivodnja gotovo zamrla, ali i razaranja iz 1999. godine. To je prouzrokovalo gubitak kupaca, loše poslovanje, ali i izgubljen korak sa napredovanjem tehnologije. Zbog toga fabrike i danas kubure sa lošim mašinama i zastarelom opremom.

Ugovor o izgradnji vojnih fabrika u Africi poslednji je uspeh srpske namenske industrije u svetu. Tokom 2009. Srbija je inostranstvu prodala naoružanja i vojne opreme u vrednosti oko 300 miliona dolara, a dogovoreni su i novi poslovi u vrednosti od 500 miliona dolara.

Među najvećim partnerima Srbije u ovoj oblasti je Irak, sa kojim su tokom tri godine zaključena dva velika ugovora vredna više od 330 miliona dolara. Među starim saradnicima, još iz vremena stare Jugoslavije su i Alžir, Libija, Egipat, kao i ostale zemlje Bliskog istoka, ali i neke egzotične - Malezija, Bangladeš i Vijetnam.

Na poseban odjek u domaćoj javnosti naišao je dogovor o izgradnji vojne bolnice u Tripoliju, po uzoru na našu Vojnomedicinsku akademiju. U njenoj izgradnji, pored sistema odbrane, biće angažovan i deo domaće građevinske operative.

Proizvođači polažu velike nade u oklopno vozilo „lazar", o čijoj prodaji preduzeće Jugoimport SDPR pregovara na više stranih tržišta. Značajna stavka ugovora sa Irakom je isporuka 20 školskih aviona „lasta", koji se sklapaju u pančevačkoj Utvi. Izvozni adut je i protivoklopni sistem „bumbar", koji se od zemalja regiona proizvodi samo u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Ofanziva“ vojne industrije na dolare

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2010

Za tri godine domaća namenska industrija izvezla proizvode i zaključila poslove vredne 1,2 milijarde dolara. Izgradnje fabrika na severu Afrike

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.