Sporazum usaglašen, škole u štrajku

Izvor: B92, 29.Mar.2011, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum usaglašen, škole u štrajku

Beograd -- Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete su usaglasili tekst sporazuma o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Ipak, štrajk će biti nastavljen, dok se o tom budućem dokumentu ne izjasne glavni odbori sindikata, u roku od tri dana.

U saopštenju posle sastanka navedeno je da je usaglašen "tekst predloga sporazuma vezanog za unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, rešavanje problema u obrazovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prekidu štrajka tri reprezentativna sindikata".

"Dogovorili smo se da ne dajemo dodatne izjave", rekao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović na konferenciji u Vladi Srbije kojoj su prisustvovali predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković i predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da se, prema podacima pristiglim od školskih uprava nastava realizuje u 98,2 odsto ili u 1.764 škola. Broj škola u kojima se održavaju puni časovi je 1.297 ili 72,2 odsto, dok su časovi na 30 minuta skraćeni u 467 ili 26 odsto škola. U potpunoj obustavi je 29 škola ili 1,6 odsto, navedeno je u saopštenju.

Na insistiranje novinara da predstavnici sindikata kažu da li se štrajk nastavlja Erdelji je rekao "štrajk se završava potpisivanjem sporazuma, ako se potpiše".

Štrajk je počeo 24. janaura, zakonitom obustavom rada, koja je potom u većem delu škola prerasla u potpunu obustavu rada.

U međuvremenu, nekoliko puta se pregovaralo o materijalnom položaju, potpisan je i jedan protokol, menjani su i dopunjavani zahtevi sindikata, a pre nekoliko dana prosvetnim radnicima je stigao i umanjen drugi deo februarske plate.

Tri sindikata prosvete predala su u petak, 25. marta predlog sporazuma u kome se, pored ostalog traži da se u junu obavi provera da li su zaposleni u prosveti ispunili sve svoje obaveze, a da se tek potom umanje zarade, ako nisu ostvarili program i plan.

Sindikati su tada tražili i da se u toku godine izvrše dve korekcije koeficijenata, u aprilu i oktobru, u ukupnom iznosu od najmanje deset odsto, ali je večeras ostalo nejasno da li se o tom predlogu sporazuma razgovaralo u Vladi Srbije.

Prosvetari su tražili da se izmene i dopune PKU za osnovne i srednje škole i domove učenika budu zaključene do 31. maja, da se izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donesu do 30. septembra, da se otpremnine isplate najkasnije do 31. marta, jubilarne nagrade za 2009. i 2010. do kraja juna, a za ovu godinu do kraja 2011.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.