Socijalni doprinosi zastarevaju?

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni doprinosi zastarevaju?

Beograd -- U ovom času, prema procenama, najmanje 180.000 zaposlenih ima "rupe u stažu".

Naime, vlasnici firmi i preduzeća širom Srbije i dalje neguju praksu da ne uplaćuju redovno doprinose svojim radnicima.

A ukoliko prođe novi Nacrt zakona o poreskoj administraciji, pomenuti radnici bi mogli da ostanu bez uslova za penziju.

Prema pisanju Novosti, u poslednjoj verziji Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđeno je da se na socijalne doprinose primeni “princip zastarevanja”.

Tako bi neažurni poslodavci, nakon pet, odnosno deset godina dugovanja Fondu PIO, mogli da budu amnestirani od svoje obaveze, a radnici uskraćeni za penzijski staž.

Ova odredba nije obradovala ni predstavnike sindikata ni penzionerskih organizacija, a ni Upravni odbor Penzijskog fonda Srbije.

"Osnovna ideja koju zastupa UO Fonda PIO je da se smanji učešće države u finansiranju penzija i da se postigne veća naplativnst doprinosa, pa je ovaj predlog suprotan svakoj logici", smatra Petar Mitrović, predsednik sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” i član UO Fonda PIO.

"Plaćanje doprinosa nikada ne zastareva, baš iz razloga da bi radnici, koji planiraju odlazak u penziju, mogli da tuže poslodavce koji su bili nemarni, bez obzira na period u kom je nastao dug. Ako bi sada počeo da se primenjuje princip zastarelosti, to znači da bi radnici bili najveći gubitnici. Ne mogu da uplaćuju doprinose retroaktivno, a ni da tuže vlasnike firmi, jer su prekasno otkrili “rupe”. A, samim tim, ne bi imali ni uslove za penziju. To je, u najmanju ruku, nedopustivo".

Iz Poreske uprave i Ministarstva finansija nije dostavljeno detaljnije tumačenje zakona, a, prema saznanjima Novosti, Ministarstvo rada upravo sastavlja mišljenje koje će biti - negativno. U međuvremenu, sindikati glasno izražavaju svoje neslaganje.

"Nikada nećemo dozvoliti da se tako nešto sprovede u praksi i da se taj član zakona izglasa u Skupštini, pa makar morali da izražavamo nezadovoljstvo i na ulicama", kaže Milinko Popović iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata koji imaju mesto i u republičkom parlamentu.

Ni ekonomista Milojko Arsić ne smatra da bi princip zastarelosti bio koristan za radnike:

"Mnogi i ne znaju da imaju rupe u stažu, pa to otkriju tek pred kraj radnog veka, kada podnesu zahtev za penziju. U tom smislu bi zastarevanje obaveze plaćanja socijalnih doprinosa bilo štetno za radnike. Taj bi zakon mogao da bude koristan i primenjiv u nekom “normalnom sistemu”, gde postoji fiskalna disciplina i gde ne bi bilo moguće da poslodavci godinama ne plaćaju svoje obaveze, a da i dalje funkcionišu na tržištu".
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.