Sindikalci: Štrajkovi od kojih će se tresti Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci: Štrajkovi od kojih će se "tresti" Srbija

BEOGRAD -

Predlog novog zakona o štrajku treba povući i formirati novi Socijalno-ekonomski savet ili ćemo organizovati štrajkove od kojih će se "potresti" država, izjavio je danas predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da predlog novog zakona o štrajku, koji je još u javnoj raspravi i koji do kraja juna treba da uđe u skupštinsku proceduru, najbolje organizovanim i najvećim sindikatima državnih sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i javnog sektora oduzima pravo na štrajk.

Kako je Cvetanović kazao, socijalni dijalog na nivou države i postojeći Socijalno-ekonomski savet samo su "maska" za Evropu i "šarena laža" za radnike u Srbiji".

"Novim zakonom, radnici za otpočinjanje štrajka treba da čekaju oko mesec dana, što stvara samo dodatnu tenziju kod već izmorenih građana Srbije", naveo je on.

Kako je naglasio, Konfederacija slobodnih sindikata traži i definisanje prava radnika kroz kolektivne ugovore.

"Konfederacija će tražiti smenu ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, ako on nastavi da priznaje postojeći Socijalno-ekonomski savet", naglasio je Cvetanović.

Predsednik sindikata Telekom Srbija i potpredsednik Konfederacije slobodnih sindikata zatražio je od Ljajića da "reši problem" i potpiše rešenje o reprezentativnosti Konfederacije slobodnih sindikata.

"Mi smo se dvadeset puta sastajali sa ministrom i veoma prijateljski razgovarali i on je svaki put rekao da smo reprezentativni, ali sve je ostalo na rečima", istakao je Joksimović.

Prema njegovim rečima, Konfederacija ima oko 200.000 (utvrđeno je 183.000) članova i dodao da sledeće nedelje očekuje sudsko rešenje i reakciju Ljajića.

"Ne pripadamo nijednoj političkoj stranci", naglasio je Joksimović i dodao da će Konfederacija slobodnih sindikata ne predstojećim izborima podržati onu partiju koja ponudi bolje socijalno-ekonomske uslove za građane Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.