Salford prodaje Knjaz, Bambi, Imlek

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salford prodaje Knjaz, Bambi, Imlek

Beograd -- Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je da je od ovog momenta sve što taj investicioni fond poseduje u Srbiji na prodaju.

Džafi je precizirao da je razloz ga prodaju taj što Salford završava svoj investicioni ciklus i da će prodati Imlek, Subotičku mlekaru, Bambi Banat i Knjaz Miloš.

On je najavio da će u naredne dve godine investicioni fond prodati sve kompanije u kojima imaju vlasnički udeo na teritoriji Srbije, Ukrajine, Rusije i Gruzije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kompanije u kojima imamo udeo prodavaćemo po tržišnoj ceni globalnim kompanijama. Smatramo da će prodaja biti laka jer kompanije koje Salford poseduje nemaju problema sa monopolima i posluju čisto", rekao je Judžin.

Inače, Salford je prodaju kompanija u Srbiji u kojima ima vlasništvo najavljivao još 2007. godine, a potom i 2009. godine, ali se od prodaje odustalo zbog krize.

Judžin je najavio i da će Salford u narednom periodu pokrenuti nov investicioni ciklus i da će u Srbiji sfera njihovog interesovanja biti ulaganje u slične industrije iz kojih i izlaze, ali i energetika i telekomunikacije jer u tim oblastima imaju iskustva. On, međutim, nije precizirao za koje su kompanije zainteresovani.

Iako su oštro kritikovali agrarnu politiku u Srbiji, predstavnici Salforda su kazali da to nije razlog za odluku o prodaji kompanija, ali su upozorili da vladina politika mora da se menja.

Istakli su da je smanjenje subvencija farmerima u poslednjih nekoliko godina bilo pogubno jer je smanjen broj muznih krava, što je dovelo do pada proizvodnje i nestašica mleka.

Judžin je istakao da je Salford u Srbiju do sada uložio pola milijarde evra, što predstavlja dve petine portfelja tog fonda, po čemu je Srbija pojedinačno zemlja u koju su najviše investirali. Od toga polovina je uložena u Imlek, zbog čega je ta kompanija primer dobrog poslovanja i trebalo bi da bude uzor.

Dodao je da je za poslednjih pet godina Salford u razvoj srpkih farmi uložio 50 miliona evra, što je, kako je istakao, više nego što je država investirala u njih.

Džafi je kazao da Salford kao investitor nikada nije uzimao dividende iz Srbije i sve što je zaradio investirao je u firme kojima upravlja.

Imlek nije monopolista

Predstavnici Salforda odbacili su nalaze Komisije za zaštitu konkurencije i odluku Upravnog suda o tome da je Salford kao vlasnik mlekara u Srbiji monopolista i izjavili da su ti nalazi komisije napravljeni na osnovu neodgovarajućih parametara i informacija.

Direktor Imleka Slobodan Petrović je objasnio da je odluka Komisije za zaštitu konkurencije doneta na osnovu toga što je posmatran udeo u otkupu subvencionisanog mleka, a ne ukupno otkupljenog mleka. Zbog toga je Imlek proglašen monopolistom jer ima veoma mali procenat, između dva i pet odsto, otkupljenog mleka od ostalih proizvođača, dok su druge mlekare imale znatno više. On je kazao i da je Imlek već u januaru 2008. godine ispravio sve nedostatke u ugovorima sa proizvođačima mleka.

Tvrdnja da "Dunav hrana grupa" (DFG) ima dominantnu poziciju zasnovana je na "veštačkom proračunu o relevantnom tržištu mleka u Srbiji", istakli su predstavnici Salforda, dodajući da DFG ima tržišni udeo manji od 40 odsto.

Prema njihovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije je u svojim proračunima obuhvatila samo mleko farmera koji primaju subvencije, što je "u 2010. godini činilo svega 23 odsto ukupne proizvodnje mleka u Srbiji".

Predsednik Upravnog odbora i direktor Salforda Judžin Džafi je istakao da taj investicioni fond "nije ni blizu monopola" u Srbiji, dodajući da "njihov tržišni udeo nije dobro izračunat".

"Treba se fokusirati na to šta je pravi problem i kako da se reši. Želimo da sednemo za sto sa svim zainteresovanim stranama i nađemo rešenje", naglasio je on, dodajući da je "umoran od toga da sa vladom komunicira, uglavnom preko medija i sudova".
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Salford prodaje sve kompanije u Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2010

BEOGRAD - Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je da je od ovog momenta sve što taj investicioni fond poseduje u Srbiji na prodaju.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Salford prodaje kompanije u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2010

Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je da je od ovog momenta sve što taj investicioni fond poseduje u Srbiji na prodaju. Na dobošu će se naći "Imlek", "Subotička mlekara", "Bambi" i "Knjaz Miloš"...Džafi je precizirao da je razlog ga prodaju taj što Salford završava svoj investicioni ciklus...

Nastavak na Vesti-online.com...

Salford prodaje kompanije u Srbiji

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Dec.2010, 04:49

Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je da je od ovog momenta sve što taj investicioni fond poseduje u Srbiji na prodaju. Na dobošu će se naći "Imlek", "Subotička mlekara", "Bambi" i "Knjaz Miloš".....Procitajte celu vest na izvornoj stranici ..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Salford prodaje kompanije u Srbiji

Izvor: Šumadija Press, 16.Dec.2010

"Salford" prodaje imovinu u Srbiji uključujući i “Imlek“, “Knjaz Miloš“ i “Bambi“, ali, kako tvrde, ne odlaze iz zemlje.

Nastavak na Šumadija Press...

"Salfordu" najteže da nađe vlasnika za "Knjaz Miloš"

Izvor: S media, 16.Dec.2010

Investicioni fond “Salford” u naredne dve godine prodaće sve kompanije koje poseduje u Srbiji - “Imlek”, “Subotičku mlekaru”, “Bambi Banat” i “Knjaz Miloš”, najavio je prvi čovek ovog fonda Judžin Džafi. Stručnjaci procenjuju da će kupca najlakše naći “Subotička mlekara”,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.