Sad i Danska želi da izađe

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 14:28

Sad i Danska želi da izađe

Danska vlada radi na izlasku iz povelje o ulaganjima u energetskom sektoru, izvestilo je tamošnje ministarstvo energetike.

Iz danskog ministarstva naglašavaju da ulagači u finansiranju zelenih projekata mogu da se oslone na druge pravne okvire.

"Ugovor o energetskoj povelji u sadašnjem izdanju stvara nepotrebnu neizvesnost u procesu zelene tranzicije", izjavio je u četvrtak ministar klime, energije i komunalnih usluga Lars Agard.

Iako ugovor pokriva i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zelena ulaganja, ulagači se mogu osloniti i na druge pravne okvire u finansiranju zelenih projekata u Danskoj i drugim zemljama, dodao je Agard, prenosi Hrportfolio.

Ugovor o energetskoj povelji iz 1998. godine ima oko 50 potpisnica, uključujući Hrvatsku i druge članice EU, a kompanijama omogućava podizanje tužbi protiv vlada zbog izmena regulative koje utiču na njihova ulaganja.

Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska i Španija već najavile da će istupiti iz ugovora, pojačavši pritisak na Brisel da koordinira istupanje na nivou cele EU. Italija je iz sporazuma izašla još 2016.

Članice ugovora dogovorile su prošle godine neke reforme, ali zemlje EU su ih odbile, što znači da je i dalje u primeni neizmenjena verzija, s jačom zaštitom ulaganja.

Preostali deo povelje "nesumnjivo bi potkopao" klimatske ciljeve EU, smatra Evropska komisija.

Istupanje EU zahteva podršku najmanje 15 članica i Evropskog parlamenta koji je već podržao takav potez.

Međutim, čak i ako zemlje istupe iz ugovora, moraju da poštuju njegove odredbe još 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.