Sačuvaćemo posao za 5.000 putara

Izvor: B92, 17.Jun.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sačuvaćemo posao za 5.000 putara"

Beograd -- Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da će dogovor o reorganizacije Nibens grupe omogućiti da se očuva taj putarski sistem i 5.000 radnih mesta.

Mrkonjić je objasnio da je značajno da preduzeća iz tog sistema nastave da obavljaju svoje poslove.

Takođe, rekao je da je uveren da će uskoro uslediti i novi poslovi, imajući u vidu, kako kaže, njihov potencijal i iskustvo na obnovi i gradnji puteva.

Verujemo da će na taj način, smatra Mrkonjić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ta grupa preduzeća biti u prilici da otpočne sa isplatom dugova koji postoje prema zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi.

Kako je rekao, potencijal potvrđuju i detaljne analize poslovanja koje su najveće banke-poverioci uradile u poslednjih nekoliko nedelja.

"Vlada i ostale državne institucije će u okviru svojih nadležnosti pružiti podršku naporima najvećih poverilaca Nibens grupe u operativnom i finansijskom restrukturiranju tih kompanija koje treba da usledi", kazao je Mrkonjić.

Srpski ministar za infrastrukturu je naglasio da je sada od najveće važnosti da i ostali poverioci, pored nekoliko najvećih, daju svoju podršku i deblokiraju račune preduzeća iz Nibens grupe, kako bi omogućili stabilizaciju poslovanja i otpočinjanje reorganizacije.

Mrkonjić je uputio apel sindikatima da budu konstruktivni partneri u tom postupku, jer je " zajednički cilj očuvanje radnih mesta i stvaranje uslova za dugoročno održivo poslovanje tih preduzeća".

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca preduzeća iz grupacije hapšeni su zbog sumnje da su oštetili Fabriku maziva iz Kruševca za 32 miliona evra.

U Nibens grupi je 13 preduzeća koja bankama duguju 110 miliona evra i koja zapošljavaju oko 5.200 radnika.

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz Nibens grupe, dogovorili su finansijsko i operativno restrukturiranje te grupacije putarskih preduzeća.

Više o ovoj temi čitajte na našoj stranici BIZ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.