Rokfeleri nagradili ideje iz Srbije

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rokfeleri nagradili ideje iz Srbije

Beograd -- Na Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom u Makedoniji, nagrađeni su i mladi iz Srbije.

Solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto, saopštili su danas RBF i Erste banka koja je podržala takmičenje.

Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << materijala, autorke Pezane Reksha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.

Kako se podseća, prethodno su, na nacionalnom konkursu koji je u Srbiji tokom maja organizovala Trag fondacija (nekadasnji BCIF - Balkanski fond za lokalne inicijative) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom, solarna mobilna sušara i solarni tricikl nagrađeni sa po 8.000 dolara, čime su se i kvalifikovali za regionalno takmičenje.

Cilj Foruma za zelene ideje je da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, kao i da podrži biznis ideje koje imaju najveći potencijal da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici sa što manjim negativnim efektom na životnu sredinu.

Na nacionalnom takmičenju u Srbiji je učestvovalo 109 projekata, a prva tri su se takmičila za najbolje u konkurenciji 15 ideja iz pet zemalja regiona.

Osim ideja Anice Simović i braće Grabarević, na regionalnom takmičenju su iz Srbije učestvovali Milan Blagojević i Marko Ristovski iz Užica sa ekološki efikasnim hostelom, tematski dekorisanom u duhu Užičke republike, prethodno prvoplasiranim na nacionalnom konkursu.

Kako je precizirano, pokretanjem posla sa solarnom sušarom za voće, povrće i lekovito bilje, prvoplasirana Anica Simović angažovaće lokalno stanovništvo koje se tradicionalno bavi proizvodnjom voća i povrća, a lekovito bilje će sakupljati na obroncima Golije i Kopaonika. Proizvodnja će se obavljati u skladu sa HACCP standardima.

Braća Grabarević tricikl koji funkcionise na solarni pogon već koriste za prodaju sladoleda. To vozilo sa jednim punjenjem može da pređe i do 30 kilometara, odnosno da radi osam do 12 sati.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelene ideje iz Srbije najbolje u regionu

Izvor: DobreVesti.rs, 03.Avg.2013, 15:19

BEOGRAD - Na nedavno završenom Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom u Makedoniji, solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto.. . Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije,...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.