Izvor: Radio 021, 18.Dec.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Hipola" odbili lošije ugovore o radu, pa ostali bez posla

Oko 40 radnika hemijske fabrike "Hipol" iz Odžaka odbilo je da potpiše ugovor o radu koji im je stečajni upravnik Budimir Mrdović ponudio 27. novembra za taj mesec, a nekoliko dana kasnije na kapiji preduzeća zatekli su obaveštenje da ih portiri "smatraju posetiocima", odnosno da više nemaju status zaposlenih.

Radnici ističu da su jedini i poslednji ugovor o radu imali za jul, potom su radili bez toga, da bi im novi bio ponuđen krajem novembra, ali sa znatno lošijim uslovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Između ostalog, ukinuto je plaćanje noćnog i rada u vreme vikenda, a izbačena je i naknada za putne troškove, piše "Danas".

Otkazu koji im nije uručen, iako su skinuti sa liste PIO fonda, prethodila je obustava rada, najpre na 30 odsto, a potom je proizvodnja zaustavljena, tako da fabrika sada ne radi, niti to može jer osim zaposlenih koji su proglasili štrajk preostali radnici nemaju potrebne licence. I pored toga, radnici tvrde da imaju saznanja da se u pogonima pretače gas i da to obavljaju nestručna lica.

Oni su se još pre deset dana obratili inspekciji rada, ali nemaju informaciju da su inspektori izašli na teren.

Inače, do stečaja "Hipola" došlo je nakon raskida neuspešne privatizacije koja je fabrici ostavila teret od 11 miliona evra. Reč je o kreditu koji je bivši vlasnik, slovenačka Orka, podigao u ime "Hipola" iako taj novac nije uložen u fabriku. Odluka da li će se fabrika dugova rešiti kroz reorganizaciju ili bankrot, još nije doneta.

U međuvremenu, ugovor o poveravanju poslova prethodni stečajni upravnik sklopio je sa firmom "Energreen" iz Novog Sada, koja se ranije bavila taksi prevozom i poslovala pod nazivom Naš taksi. "Energreen" se javio kao zakupac fabrike i on će, prema nezvaničnim informacijama beogradskoglista, početi da radi od početka sledeće godine.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stečajni upravnik radnike „pretvorio“ u posetioce

Izvor: Danas, 18.Dec.2019

Oko 40 pogonskih proizvodnih radnika hemijske fabrike Hipol iz Odžaka odbilo je da potpiše ugovor o radu koji im je stečajni upravnik, Budimir Mrdović ponudio 27. novembra za taj mesec, a nekoliko dana kasnije na kapiji preduzeća zatekli su obaveštenje da ih portiri "smatraju posetiocima", odnosno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.