RUSI zainteresovani za RTB BOR

Izvor: Blic, 23.Nov.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSI zainteresovani za RTB BOR

"Rašn koper kompani" (Russian copper company) iz Jekaterinburga zainteresovana je za strateško partnertvo sa Srbijom ulaganjem u RTB Bor, a pismo o tome upućeno je i ovoj srpskoj kompaniji, kao i ministarstvima rudarstva i privrede, saopšteno je iz RTB-a.

Pismo o zainteresovanosti je, kako se navodi, uputio predsednik Upravnog odbora ruske kompanije Igor Altuškin, trgovac metalima na globalnom nivou, inače 66. najbogatiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rus na „Forbsovoj“ listi.

Inače, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potvrdio je ranije interesovanje ove ruske kompanije za saradnju sa Srbijom i RTB-om.

- Namera im je da kroz strateško partnerstvo sa Vladom Srbije investiraju u dalji razvoj rudnika, topionice i rafinerije RTB-a Bor. Ne navodeći nikakve cifre, u pismu o zainteresovanosti ističe se samo želja da "Rašn koper kompani" razvije saradnju sa Srbijom. Očekuju formalizovanje neke vrste partnerstva, pa je pismo zainteresovanosti ujedno i poziv za delegaciju zvaničnika Vlade Srbije i tehničke stručnjake iz RTB-a da posete proizvodne i građevinske sajtove u njihovom vlasništvu jer se, kako navode u pismu, raduju dobijanju predloga sa naše strane vezano za dalje korake. Takođe, žele i da mi bolje razumemo ko su oni i kakav potencijal imaju kao strateški partner Republike Srbije - rekao je tada Antić.

Ruska kompanija je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Kompanija je u privatnom vlasništvu i finansiraju je najveće ruske i međunarodne banke. Poseduje i upravlja dvema topionicama i ima pet rudnika, a godišnje proizvodi 1,4 miliona tona koncentrata bakra.

"Rašn koper kompani"“ je trenutno u procesu izgradnje jednog od najvećih rudnika bakra u Evropi koji će, nakon uhodavanja 2019. godine, godišnje prerađivati 28 miliona tona rude i koštaće 1,3 milijarde dolara. Poređenja radi, u RTB-u Bor se za godinu dana preradi oko 20 miliona tona rude bakra.

Za devet meseci ove godine, ruska kompanija je u nove rudnike investirala pola milijarde dolara. Rusi, kako je istaknuto u pismu zainteresovanosti, pomno prate sve događaje u RTB-u Bor i to više od deset godina.

Inače, ova kompanija je 2006. godine učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB-a Bor u partnerstvu sa "„Amalko grupom“". Od tada se sa velikim interesovanjem gleda na sve što se dešava u RTB-u Bor, a posebno se prati najnoviji program restrukturiranja koji je inicirala Vlada Srbije, navodi se u saopštenju iz RTB Bora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RUSKI MILIJARDER zainteresovan za RTB Bor

Izvor: Blic, 23.Nov.2017

"Rašn koper kompani" (Russian copper company) iz Jekaterinburga zainteresovana je za strateško partnertvo sa Srbijom ulaganjem u RTB Bor, a pismo o tome upućeno je i ovoj srpskoj kompaniji, kao i ministarstvima rudarstva i privrede, saopšteno je iz RTB-a...Pismo o zainteresovanosti je, kako se navodi,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.