Petrović: Još nema prostora za povećanje plata i penzija

Izvor: RTS, 17.Jun.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Još nema prostora za povećanje plata i penzija

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da još nema ekonomskog opravdanja za povećanje plata i penzija, iako se fiskalni planovi za 2015. godinu uspešno ostvaruju. Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kaže da postoje prve naznake unapređenja rada državnih preduzeća.
Petrović je na konferenciji za novinare rekao da bi se, ukoliko bi se plate i penzije vratile na nivo pre umanjenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i deficit vratio na nivo od oko 6,5 odsto BDP-a iz 2014. godine što bi značilo da konsolidacije nije ni bilo, prenosi Tanjug.

Upitan da li postoji prostor za bilo koliko povećanje, od jednog ili dva procenta, Petrović je naveo da čak ni to nema smisla.
Fiskalni planovi za 2015. se uspešno ostvaruju, nešto bolje od plana, ali da se još čeka otpočinjanje reformi koje su ključne za trajno ozdravljenje finansija.
Predsednik Fiskalnog saveta je ukazao da Srbija za plaćanje kamata troši više nego za javne investicije i ocenio da prema udelu kamata u BDP-a samo šest zemalja u Evropi ima veće troškove od Srbije.
Petrović je na konferenciji za novinare rekao da je za javne investicije budžetom za 2015. predviđeno 122 milijarde dinara, a za kamate ćemo platiti 140 milijardi dinara.
Govoreći o odnosu kamata prema BDP-u, predsednik Fiskalnog saveta je naveo primer Grčke, koja ima preveliki javni dug i godišnje plaća 0,7 odsto više za kamate nego Srbija.
"Srbija će u 2017. za kamate da plaća četiri odsto BDP-a i time će se u potpunosti izjednačiti sa relativnim iznosom prema BDP-a koji sada plaća Grčka", rekao je Petrović.
Srbiji će se troškovi za kamatu savke godine povećavati za 0,5 odsto BDP-a, a to znači da ćemo toliko morati da štedimo samo da bi smo "ostali u mestu", naveo je Petrović.
Petrović je precizirao da je taj prirast troškova za kamate od 0,5 odsto BDP-a godišnje u nivou sa ukupnim godišnjim izdvajanjem iz budžeta za nauku i tehnologiju i dodao da je to jedan od razloga zašto je neodrživo vraćanje plata i penzija na prethodni nivo, posle smanjenja za 10 odsto.
Vučković: U EPS-u višak zaposlenih
Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da procene pokazuju da je u Elektroprivredi Srbije višak između pet i deset hiljada zaposlenih, ali da još nije poznato da li će biti otpuštanja, a otpremnine bi trebalo da iznose 200 evra po godini staža.
Vučković je rekao i da bi otpremnine koje se budu isplaćivale viškovima zaposlenih u EPS-u trebalo da iznose 200 evra po godini staža, a ne 800 evra, što bi bio slučaj kada bi EPS isplaćivao otpremine prema svojoj prosečnoj zaradi.
Napominje da još uvek nije poznato da li plan finansijskog restrukturiranja EPS-a podrazumeva i otpuštanja.
To preduezće, kako je istakao, ima dug od milijardu evra koji za sada ne opterećuje javne finansije, jer ga EPS servirisa, ali je ukazao da je pitanje da li će to biti u stanju da čini u budućnosti ukoliko se ovo preduzeće ne reformiše.
Vučković je rekao da situaciju dodatno otežava to što će se najveći deo prihoda po osnovu poskupljenja struje preliti u budžet kroz akcizu, a manji deo će otići EPS-u.
Govoreći o stanju u državnim preduzećima, Vučković je podsetio da postoje prvi nagoveštaji unapređenja njihovog poslovanja, jer je usvojen program finansijkog restrukturiranja EPS-a, oformljena Radna grupa za rešavanje problema Hemijskog kompleksa, za Železnicu postoji program podele preduzeća na četiri manja dela.
Napominje da državna preduzeća i dalje mnogo koštaju, tačnije da su izdaci za njih u ovoj godini dva odsto BDP-a ili 700 miliona evra.
To su, kako je precizirao, troškovi njihovog lošeg poslovanja, za aktivirane garancije i subvencije koje ne mogu da se izbegnu.
Vučković je podsetio da su u 2014. godini ukupni izdaci za državna preduzeća iznosili tri odsto BDP-a ili milijardu evra.
Govoreći o stanju u JP "Srbijagas", Vučković je rekao da u ovoj godini "sva preduzeća u državnom vlasništvu plaćaju svoj gas, što nije bio slučaj do sada".
Međutim, kako je ukazao, razlog za to je što su neka od tih preduzeća u decembru dobila državnu subenciju pa je to samo trenutna tržišna okolnost.
Vučković je istakao i da je u "Železnicama Srbije", gde je zaposleno oko 17.000 ljudi, najmanje trećina višak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petrović: Ovakve uštede nisu dobre

Izvor: B92, 17.Jun.2015

Plate i penzije ne treba povećavati, jer bi se time poništile sve dosadašnje reforme i rezultati, kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta..."Osnovni faktor koji je smanjio deficit je upravo bilo smanjivanje plata i penzija, celo smanjenje deficita isključivo potiče od toga, mada ima tu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.