Popis poljoprivrede u Srbiji posle pola veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis poljoprivrede u Srbiji posle pola veka

BEOGRAD -

Popis poljoprivrede u Srbiji počeće u ponedeljak, 1. oktobra i obuhvatiće sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, njih 765.000.

Popis poljoprivrede u punom obuhvatu u našoj zemlji nije sproveden od 1960. godine, a dobijeni podaci doprineće sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u agraru - čime raspolažemo i šta nam je potrebno.

Rezultati popisa daće odgovore o lokaciji gazdinstava, zemljišnom fondu, navodnjavanju, upotrebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << đubriva i sredstava za zaštitu bilja, broju grla stoke i košnicama pčela, organskoj proizvodnji, poljoprivrednoj mehanizaciji, ribnjacima i površinama pod šumama ....

Biće angažovano ukupno 6.200 popisivača, a kako su poručili iz Republičkog zavoda za statistiku, neće ostati nepopisan "nijedan pedalj zemlje, nijedno grlo stoke, niti firma".

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović izjavio je ranije da će popis poljoprivrede u Srbiji zvanično biti obavljen od 1. oktobra do 15. decembra, a ukoliko to bude potrebno, biće produžen i posle Nove godine.

Vukmirović je naglasio da je od "silne važnosti" da ovaj popis bude realizovan na najkvalitetniji način, imajući u vidu da popis poljoprivrede u punom obuhvatu u našoj zemlji nije sproveden od 1960. godine.

"Neće biti lako, ali ogroman rad i trud donosi rezultat...Trudićemo se da imamo maksimalno veliki obuhvat", rekao je on, napominjući da će rezultati popisa koji će obuhvatiti najbolje podatke o poljoprivredi do sada, biti gotovi za godinu dana.

Vukmirović je istakao da bez podataka nema strategije, dodajući da tek po njihovom objavljivanju počinje pravi posao.

Osvrnuvši se na pojedine pozive za bojkot popisa, Vukmirović je upozorio da bi to bilo krajnje kontraproduktivno, dodajući da "ne možemo da bojkotujemo sami sebe".

On je izrazio očekivanje da će za prvih mesec dana, do 1. novembra biti završeno "gro posla", odnosno da će 60 odsto popisa biti završeno i objasnio da rok zvanično nije produžen, ali će popis trajati dok se ne prikupe svi potrebni podaci.

Pomoćnik direktora RZS Andra Milojić ukazao je da je popis poljoprivrede dugo i temeljno pripreman još od 2008. godine, a ključno je bilo kako organizovati popis na terenu, na čemu je težište aktivnosti u poslednjih mesec dana.

Srbija je podeljena na 15 regiona, a kako su istakli predstavnici Zavoda, popis će, uz jedinstvenu metodologiju, biti decentralizovan kako bi se na najbolji mogući način pokrile specifičnosti područja.

Upitnik koji će biti korišćen u popisu poljoprivrede Srbije ne razlikuje se od onih u evropskim zemljama, u potpunosti je usklađen sa regulativom EU i prošao je strogu kontrolu.

Ovim popisom biće obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva u našoj zemlji - porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge i drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnost poljoprivredne proizvodnje, kao i oni sa organizacionim delovima u kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

Popis poljoprivrede je posle pola veka pauze trebalo da bude ponovo sproveden od 1. do 15. novembra 2011. godine, ali je morao da bude pomeren za drugu polovinu 2012. godine, jer nisu bila obezbeđena sredstva iz budžeta.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popis poljoprivrede posle pola veka

Izvor: B92, 28.Sep.2012

Beograd -- Popis poljoprivrede u Srbiji počeće u ponedeljak, 1. oktobra i obuhvatiće sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, njih 765.000...Popis poljoprivrede u punom obuhvatu u našoj zemlji nije sproveden od 1960. godine, a dobijeni podaci doprineće sticanju saznanja u vezi...

Nastavak na B92...

Poljoprivredni popis počinje 1. oktobra

Izvor: Kurir, 28.Sep.2012

Popis trebalo da bude sproveden od 1. od 15. novembra prošle godine, ali je odložen jer nije bilo novca u budžetu..BEOGRAD - Popis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960. godine, počeće u ponedeljak, 1. oktobra, i trebalo bi da do 15. decembra obuhvati između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.