Očekivanja vlasti i opozicije pred sutrašnju sednicu o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2023, 15:51

Očekivanja vlasti i opozicije pred sutrašnju sednicu o Kosovu i Metohiji

Skupština Srbije sutra će održati posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji. Učestvovaće i predsednik Republike Aleksandar Vučić. Predstavnici vlasti pozivaju na političko jedinstvo po najvažnijem državnom pitanju. Iz opozicionih redova traže uvid u evropsko-američki predlog za rešenje konačnog statusa Kosmeta, poznat i kao francusko-nemački plan. Uoči rasprave proverili smo kakva su očekivanja od sednice.

Četiri i po meseca od vanredne sednice o Kosovu i Metohiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predmet skupštinske rasprave ponovo biće izveštaj o toku pregovaračkog procesa. Od stanja dijaloga do eskalacije situacije na terenu - pregled je sačinjen na gotovo 40 stranica.

"Nadam se da ćemo biti dovoljno odgovorni, svesni momenta i teme i razgovarati na način da postignemo strategiju, plan, ujedinimo se, jednom izgledamo kompaktno. Šta su moja očekivanja? Bojim se da ćemo imati i onaj deo politikanstva i zloupotreba ove važne teme", kaže Snežana Paunović, predsednica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije.

Da tema bude evropsko-američki predlog za Kosmet, očekuje opozicija.

"Od ove sednice Skupštine Srbije očekujemo da Vlada, zajedno sa svim narodnim poslanicima, odbaci nemačko-francuski predlog, jer smatramo, baš onako kako je predsednik Republike rekao da je nama potrebno jedinstvo, ali mi možemo da podržimo samo ono jedinstvo, koje se tiče ostanka Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije", smatra Ivan Kostić, zamenik šefa poslaničke grupe Srpski pokret Dveri.

"Mi ne znamo kakav je taj predlog, da li je on saopšten u formi ultimatuma ili nije ili je taj ultimatum upućen isključivo Aleksandru Vučiću. Na osnovu onoga što smo mogli da čujemo, on tvrdi da postoji ultimatum i da postoje pretnje sankcijama. Sa druge strane, diplomate tvrde da to nije tako", kaže Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke.

Na primedbe poslanika o najvažnijem političkom pitanju, kao i više puta do sada, odgovaraće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Posebno povodom Kosova i Metohije, u sali će biti četvrti put.

"Aleksandar Vučić će govoriti i o francusko-nemačkoj inicijativi i o svemu drugome što bilo koga zanima, a to ne može da bude predmet izveštaja, koji dostavlja Kancelarija Vlade Srbije, zato što to nije dokument koji je dostavljen Vladi odnosno Kancelariji, ali otvoreno se govori o svemu i ako po nečemu pravimo razliku u odnosu prema državi, prema narodu, koji pokazuje u odnosu na sve svoje prethodnike Aleksandar Vučić, to je u tome što nikada ništa od naroda nije krio. Naprotiv, ozbiljno i otvoreno je govorio o svemu što se tiče naše zajedničke kuće", naglašava Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, SNS.

Nema promene crvenih linija u odnosu prema Prištini, ali Beograd želi dijalog, poručuje predsednik parlamenta. Prethodna skupštinska rasprava o južnoj pokrajini trajala je dva dana, a očekuje se da će, barem toliko biti duga, i ova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici desnice traže nove predsedničke izbore

Izvor: Danas, 02.Feb.2023, 11:24

Poslanici Dveri, Zavetnika, Novog DSS i POKS zatražili su nove predsedničke izbore, na konferenciji za novinare uoči početka sednice, jer je Aleksandar Vučić, prihvatanjem koncepta nemačko-francusko plana za Kosovo, promenio politiku bio je izabran na odbrani, a ne predaji Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.