Nova era u proizvodnji bakra u Boru

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova era u proizvodnji bakra u Boru

U novoj topionici i rafinaciji RTB-a "Bor" liju se prve tone anodnog bakra. To je revolucionarni tehnološki korak našeg najvećeg basena, jer će se udvostručiti proizvodnja bakra i plemenitih metala i to bez zagađivanja vazduha sumpor-dioksidom.
Počela je nova era u proizvodnji bakra borskog rudnika. Za vikend je proizvedeno prvih 150 tona anoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novom tehnologijom.

"Danas lijemo novih 160 tona anoda i time potvrđujemo kontinuitet rada nove topionice. Jeftinije proizvodimo anode i definitivno potvrđujemo da je nebo nad Borom čisto kao 1903. godine", kaže generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.
Odahnuli su topioničari, livci i radnici na održavanju opreme.
"Nema više visokih temperatura kao na staroj peći, nema sumpor-dioksida i drugih gasova", kaže livac Zoran Spasojević.
"Mi se još uvek uhodavamo sa održavanjem. Mislim da je ovo sada mnogo bolje", kaže radnik na održavanju Goran Stojmenović.
Radom nove topionice, RTB će već u prvoj godini udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline.
Stidljivo niču prva zelena ostrvca tik uz novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Nema više sumpor-dioksida u vazduhu, a Bor više neće biti crna tačka na ekološkoj karti Evrope.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.