Nakon 15 godina – plus, ali...

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 08:57

Nakon 15 godina – plus, ali...

Vlada Australije je saopštila da će budžet ove zemlje nakon 15 godina biti u plusu.

Međutim stručnjaci predviđaju da će višak novca biti brzo potrošen na zdravstvo, energetiku i vojsku.

Ministar finansija Australije Džim Čalmers je parlamentu rekao da će budžetski suficit za period između juna prošle i ove godine iznositi 2,59 milijarde evra, prenosi Rojters.

Očekivani suficit je posledica kombinacije niske nezaposlenosti od 3,5 odsto, otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više radnih mesta i rasta plata, kao i povećanih cena izvoza.

Čalmers prognozira da će referentna kamatna stopa od 3,75 odsto dovesti do smanjenja stope inflacije u zemlji na 3,25 odsto, sredinom sledeće godine.

U ovom trenutku, stopa inflacije u Australiji je 7,0 odsto.

Ministar finansija je parlamentu rekao da će vlada izdvojiti sredstva za smanjenje cena i računa za energente i tako pomoći centralnoj banci Australije (RBA) da se izbori sa inflacijom.

Kanbera će morati da izdvaja i više novca za zdravstvo, pošto se očekuje da će troškovi za bolnice i brigu za stare porasti svake godine za bar 6,0 odsto u periodu od narednih 10 godina.

Australija će do 2050. godine potrošiti 226,7 milijardi evra za nuklearne podmornice iz Velike Britanije i SAD, što znači da će budžet uskoro opet biti u minusu, konstatuje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porezom protiv pohlepe: Francuska preti proizvođačima hrane zbog visokih cena

Izvor: Danas, 11.Maj.2023

Francuska vlada mogla bi da uvede poreske mere kako bi smanjila profite kompanija u industriji hrane ukoliko ne prihvate razgovore o visokim cenama, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer, prenosi Rojters.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.