Izvor: Objava, 08.Okt.2018, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najisplativije veštine u 2018

Iz godine u godinu poslodavci menjaju listu veština koja im je potrebna. U skladu sa tim se menjaju i zahtevi tržišta. Neki poslovi zastarevaju dok se drugi po prvi put pojavljuju na tržištu. Zato je od izuzetnog značaja pratiti trendove i u skladu sa njima usavršavati svoja znanja i veštine, na taj način omogućavamo sebi sigurno zaposlenje i mogućnost napretka u okviru kompanije ili čak prelazak na bolje radano mestu u drugoj firmi. Tako da hajde da otkrijemo koje su to veštine ključne za 2018 godinu.

Programiranje

Digitalno doba utiče na transformaciju gotovo svakog biznisa, bio on mali, srednji ili veliki. Svakoga dana sve više i više kompanija vidi potrebu da predstavi svoje proizvode i usluge na internetu, bilo putem web sajta ili društvenih mreža. Uz to dolazi do potpune automatizacije upravljanja firminim bazama podataka, i unapređenja poslovnih implementacija najmodernijih softvera. Svi ovi poslovi traže it stručnjaka, u većini slučajeva to su web developeri, što i čini web development toliko traženom veštinom, ali i dobro plaćenom. Iz godine u godinu potražnja se povećava kako sve više firmi seli svoje poslovanje i marketing u svet digitalnog.



Znanje stranog jezika

Naravno da ovo nije ništa novo. Godinama unazad je znanje jezika bila vrlo isplativa veština. Mogućnost držanja privatnih časaspva, prevod ili rad u školama su donosili dobra profit. Ono što nam donosi 2018 je povećanje opcija rada online ili u kolcentrima. U najvećem broju slučajeve traženi jezici na našem tržištu su Engleski i Nemački. Tako da ako želite da steknete ovu vrlo isplativu veštinu možda je vreme da se upišete na Nemački za početnike i steknete odlično znanje koje ćete moći dobro da unovčite.


Razvoj mobilnih aplikacija

Pretraživanje interneta preko mobilnih platformi u protekloj godini po prvi put u istoriji nadmašilo je ono putem računara, samim tim raste i potreba za stručnjacima koji će razvijati programe i aplikacije. Sa posebnim akcentom na operativne sisteme koji pokreću savremene, pametne telefone. Iz tog razloga potreba za developerima u polju mobilnih aplikacija iz dana u dan raste. Predviđa se da će u nekom trenutku i sam personali računar postai zastareo i da ćemo moći da obavljamo sve poslove isključivo preko pametnih telefona.



Web dizajn

Kreativnost na najvišem nivou, tako možemo da opišemo web dizajn u 2018. Firmama je sve jasnije da online interakcija sa kupcima zahteva jednostavnost, kreativnost i funkcionalnost, što znači da moraju da ulažu sve više sredstava u user interface design. UI dizajneri su odgovori za dobar izgled sajtova kao i njihovu funkcionalnost. Dizajn sajta treba da bude prilagođen korisnicima, da bude efikasan i lak za navigaciju. To istovremeno znači da ga je potrebno kostantno usavršavati i i zbot toga su UI stručnjaci neophodni svakom preduzeću koje radi na svom online prisustvu. Oni koji se usavrše u ovom domenu web dizajna ne samo da neće brinuti o svom zaposlenju u narednim godinama već mogu da očekuju izuzetno visoke platne razrede, što web dizajn stavlja u vrh liste najboljih profesija današnjice.

Optimizacija internet pretraživača

Za očekivati je i nastavak trenda potrebe za marketinškim stručnjacima narednih godine, a među njima tržištu su trenutno najtraženiji SEO eksperti. Naravno, za ljude koji rade u sveri digitalnog marketinga ova vest nije začuđujuća jer su upravo SEO eksperti zaduženi za pozicioniranje sajtova na internet pretraživačima, a važnost online vidljivosti shvataju i oni koji tek ulaze u internet svet. Uopšte nije na odmet dodati par kurseva SEO-a u svoju radnu biografiju, na taj način ćete moći da tražite poslove baš iz ove niše i istovremeno da ostvarite značajne prihode.

Gore navedene veštine mogu značajno da unaprede vaš CV i uz to da vam omoguće da uz vaš redovan posoa radite dosta freelance projekata koji su izuzetno dobro plaćeni. Srećno!