NESLAVNA TITULA: Ovo je najskuplji GRAD na svetu - a to je postao zbog velikog skoka INFLACIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2021, 10:25

NESLAVNA TITULA: Ovo je najskuplji GRAD na svetu - a to je postao zbog velikog skoka INFLACIJE

Tel Aviv je postao najskuplji grad na svetu za život, zbog ubrzanog rasta inflacije koji je podigao cene širokog spektra robe i usluga širom sveta u vreme pandemije korona virusa.

Glavni grad Izraela popeo se na toj listi za pet mesta u poslednjih 12 meseci i preuzeo neslavnu titulu od Pariza, Hongkonga i Ciriha koji su prošle godine bili na čelu sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rangiranja istraživačke grupe Economist Intelligence Unit (EIU).

Pariz ove godine deli drugo mesto sa Singapurom, a u prvih pet su i Cirih i Hongkong, prenosi Gardijan.

Na šestom mestu je Njujork, a slede Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Najjeftiniji grad na svetu je Damask, a slede prestonica Libije Tripoli i Uzbekistana, Taškent.

Napredovanje Tel Aviva na listi najskupljih gradova delimično je posledica jake nacionalne valute, šekela u odnosu na dolar, kao i povećanja cena transporta i namirnica.

Taj grad je zauzeo je gornju trećinu tabele u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU. Podaci o cenama 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada, prikupljeni u avgustu i septembru, pokazuju da su u proseku cene porasle za 3,5 odsto u lokalnoj valuti, što je najbrža stopa inflacije u poslednjih pet godina.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.