NBS: Inflacija do kraja godine ispod šest odsto

Izvor: Blic, 16.Feb.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Inflacija do kraja godine ispod šest odsto

Inflacija će ove godine biti u skladu sa projekcijama, što znači da će u prvih šest meseci biti na gornjim vrednostima, ali će do kraja godine da bude svedena u koridor između tri i šest odsto, ocena je Bojana Markovića, viceguvernera narodne banke Srbije (NBS).

U javnom predstavljanju zvaničnog izveštaja o inflaciji, rast vrednosti dinara krajem januara i početkom februara, posledica je nekoliko razloga.

Prvo, u poslednja dva meseca znatno je veći neto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priliv deviza stranih investitora na međubankarskom tržištu, jer je prodato ukupno 538 miliona evra, što je više nego za ukupno jedanaest meseci prethodne godine. Drugo, pala je tzv. premija rizika i Srbija ima bolji kreditni rejting, što je donelo i jefnije zaduživanje u inostranstvu. Zbog svega toga, NBS je ove godine, prema rečima viceguvernera, intervenisala samo jednom kupovinom pet miliona evra.

Ekonomista Goran Nikolić je bio mišljenja, na osnovu analize predočenih podataka, da treba očekivati dugoročniju, godišnju stabilnost kursa dinara.

Analiza NBS dalje upućuje na zaključak da bi rast bruto domaćeg proizvoda mogao biti tri odsto i da će referentna kamatna stopa, kao glavni instrument monetarne politike, pre da raste nego da pada.

Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, ponovljen je stav NBS koji je nedavno izneo i guverner Dejan Šoškić, da je nastavak saradnje i novi aranžman sa MMF potreban Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.