MMF Hrvatima: Manje penzije i plate

Izvor: B92, 27.Feb.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF Hrvatima: Manje penzije i plate

Zagreb -- Hrvatska je u sve većim problemima, zaključak je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon poseta Zagrebu, piše Index.hr.

Rešenje koje MMF nudi za boljke hrvatskoe ekonomije očekivano je u skladu s njihovom raširenom doktrinom: rezovi i još rezova. Misija MMF-a tako poziva na provođenje fiskalne konsolidacije i uvođenje strukturnih reformi.

U prievodu na nešto kolokvijalniji jezik, MMF od hrvatske vlade traži rezanje troškova za mirovine i zdravstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te izmjene Zakona o radu koje će poslodavcima dati odriešene ruke, odnosno olakšati otpuštanje (ali prema tumačenju MMF-a i zapošljavanje) radnika.

"Hrvatske vlasti bi trebalo hitno da sprovdu uvelike zakasnele reforme penzionog sistema i Zakona o radu te smanjiti prepreke za ulaganja", piše u zaključku MMF-ove misije objavljenog na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB).

Reformu penzionog sistema, poručuje MMF, treba sprovesti što pre, zato što strukturnim reformama treba neko vreme da počnu da daju rezultate. "Važno je da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovini 2013. kako bi što pre ostvarile koristan učinak", tvrdi MMF.

MMF se tako zalaže za veće kazne za prevremeno penzionisanje, povećavanje starosne granice za penziju na 67 godina za muškarce i žene, rezove u sistemu povlašćenih penzija i kontrolu nad "očigledno zloupotrebljavanim sistema invalidskih penzija".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF Hrvatima: Previše trošite, udarite po radnicima

Izvor: S media, 28.Feb.2013, 09:10

Misija MMF-a tako poziva na provođenje fiskalne konsolidacije i uvođenje strukturnih reformi...U prevodu, MMF od hrvatske vlade traži smanjenje troškova za penzije i zdravstvo, i izmene Zakona o radu koje će poslodavcima dati odrešene ruke, odnosno olakšati otpuštanje radnika..."Planirane izmene...

Nastavak na S media...

MMF predlaže Hrvatima: Smanjite penzije i plate

Izvor: Kamatica.com, 28.Feb.2013

Hrvatska je u sve većim problemima, zaključak je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja "nudi za boljke hrvatske ekonomije rešenje očekivano u skladu s njihovom raširenom doktrinom - rezovi i još rezova". ..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.