MMF: Francuska je loš đak

Izvor: B92, 14.Sep.2013, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Francuska je loš đak

Pariz -- Međunarodni monetarni fond (MMF) je Francusku zbog deficita i privatnog duga svrstao među četiri "loša đaka" G20, zajedno sa SAD, Španijom i Indijom.

Francuska je dobila i treći "crveni karton" zbog ekonomske politike, posle najnovijeg izveštaja MMF u kojoj se kritikuje pre svega zbog visokog javnog deficita.

Na juče otvorenom samitu evropskih ministara u Viljnusu, Evropska komisija i Evropska centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banka uputile su kritike francuskom ministru finasija Pjeru Moskovisiju zbog nezadovoljavajuće ekonomske politike, preneo je list Figaro.

U izveštaju MMF se SAD, Španija, Francuska i Indija navode kao primeri zemalja sa ogromnim makroekonomskim neuravnoteženjima i to u tri kategorije - budžetski i trgovinski deficiti i privatni dugovi. Članice 20 najrazvijenijih zemalja sveta založile su se na samitu u Seulu 2010. da uravnoteže svoju makroekonomiju.

U izveštaju MMF, Pariz se još jednom poziva da smanji potrošnju i ubrza strukturne reforme.

"Ključ poboljšanja privrednog rasta i zapošljavanja je u reformi tržišta rada kojim se omogućava poboljšanje kapaciteta preduzeća da ulažu, da se prilagođavaju i da otvaraju nova radna mesta", navodi se u analizi ekonomske situacije u Francuskoj.

MMF pozdravlja sporazum o očuvanju radnih mesta potpisan u januaru između države i socijalnih partnera, ali se dodaje da on nije trebalo da bude ograničen na preduzeća koju su krizi.

U izveštaju je kritikovano još osam zemalja zbog uočenih debalansa u 2013. godini.

Među njima su Kina i Nemačka, koji su kritikovane zbog trgovinskih suficita koji predstavljaju kočnicu za dalji razvoj svetske ekonomije. Ipak, ono što ohrabruje je to što su trgovinski suficiti pojedinih zemalja ipak smanjeni u poslednje dve godine.

Zahvaljujući korekciji pojedinih finasijskih prekoračenja prisutnih pre nastanka ekonomske krize, postignut je delimičan balans u svetskoj ekonomiji, smatra direktorka Kristin Lagard.

Povećana potražnja u zemljama u usponu uticala je na smanjenje trgovinskog suficita.

Međutim, u zemljama zahvaćenim krizom došlo je do suprotne situacije, jer je trgovinski deficit posledica smanjene potražnje na domaćem tržištu zbog pada potrošačke moći građana, zaključuje se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF: Francuska, „loš đak“ G20

Izvor: Capital.ba, 15.Sep.2013, 08:30

PARIZ, Međunarodni monetarni fond (MMF) je Francusku zbog trgovinskog i budžetskog deficita i privatnog duga svrstao među četiri „loša đaka“ G20, zajedno sa SAD, Španijom i Indijom. Francuska je dobila ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.