Izvor: B92, 11.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Biznis centar za mlade

Kragujevac -- Grad Kragujevac je uz pomoć donatora nedavno oformio "Biznis inovacioni centar" kako bi pružio podršku mladim ljudima koji pokreću sopstveni posao.

U taj prostor već su se uselile tri kompanije koje su imale najbolje biznis planove i inovativne poslovne ideje. U zgradi koja je nekada bila "Zastavina" ambulanta priliku da realizuju svoje poslovne ideje dobili su ambiciozni mladi ljudi.

U ovaj objekat, koji je pretvoren u poslovni inkubator, dolaze mlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije koje će posle par godina odavde izaći kao stabilna mala i srednja preduzeća.

Svu podršku i uslove za rad dobiće u "Biznis inovacionom centru" koji raspolaže sa 21 poslovnom jedinicom.

"Mlado preduzeće koje dolazi da radi u nekoj od biznis jedinica, u prvoj godini će plaćati 30 odsto tržišne vrednosti zakupa poslovnog prostora, u drugoj godini 60, a u trećoj 80 odsto. Plan je da ta preduzeća u Biznis inovacionom centru provedu najviše tri godine", objašnjava direktor Dragan Ranković.

Tri novoformirane kompanije već su se uselile. Reč je o najuspešnijim biznis planovima izabranim na takmičenju holandske vladine organizacije "Spark" koji su na početku realizacije.

Svu podršku pruža im i "Biznis start-ap centar".

"Držimo treninge za pisanje biznis planova, za poslovne komunikacije, strategije uspešne prodaje i slično. Ti treninzi su besplatni i organizuju se nekoliko puta godišnje", navodi Marija Stojadinović, saradnica na projektu "Biznis start-ap centra".

"Mladi ljudi koji imaju biznis ideju dobrodošli su da konkurišu na naše takmičenje, a kao nagrade mogu osvojiti mikrokredit u iznosu od hiljadu do 10 hiljada evra", dodala je ona.

Jedna od novoformiranih kompanija, sa inovativnim biznis planom, koja treba da ojača i nađe svoje mesto na tržištu je "Dizajn studio boks".

"Mi smo završili grafički dizajn na fakiultetu u Kragujevcu i nakon završenog fakulteta odlučili smo da pokrenemo svoj biznis, koji je inovativan u tom smislu što u Kragujevcu ne postoji nijedna agencija koja ima stručno osposobljene ljude i kadar za bavljenje poslom koji mi radimo", kaže Miroljub Matović, suvlasnik kompanije "Dizajn studio boks".

Prve korake u poslovanju pravi i kompanija "Simod".

"Naša firma je prošle godine pobedila na konkursu 'Biznis start-ap’ centra i imamo tri delatnosti kojima se bavimo. Prvenstveno prodaja softvera u saradnji sa partnerima iz inostranstva, konkretno iz Nemačke, zatim Reni šou odnosno saradnja sa Slovencima, dok je treća delatnost škola engleskog jezika", objašnjava Marija Tanasković iz kompanije "Simod".

Konkurs za prijem novih stanara u "Biznis inovacioni centar" biće rapisan već tokom januara.

U međuvremenu, "Biznis start-ap" centar pružaće besplatne treninge za mlade do 35 godina starosti iz oblasti poslovnih veština, kako bi ih pripremili za realizaciiju biznis planova u praksi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.