Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski eksperti: Takse nam ne štete, gubitak za Srbiju

Iz Prištine stižu najave da promene odluke o povećanju taksi neće biti i da na Kosovu ima dovoljno domaće robe - da se može bez one koja dolazi iz Srbije ili Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

Dan nakon povećanja takse na uvoz robe iz Srbije iz carine Kosova kažu da je "uvoz proizvoda iz Srbije skoro zaustavljen".

"Juče i danas ujutro smo imali veći broj kamiona koji su već došli i bili na putu i nisu imali informacije vezane na ovu meru, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su se vratili. Informacije koje carina ima do sada je da nismo imali nijedan uvoz", kaže Adriatik Staviljeci, portparol carine Kosova.

Haradinaj je u pismu poslatom Federiki Mogerini i ambasadorima država članica EU pozvao ove kao posrednike u dijalogu između Kosova i Srbije da prisile Srbiju i BiH da ispune svoje obaveze prema CEFTA i drugim sporazumima.

U pismu se navodi da je odluka doneta u skladu s članom 18 (CEFTA) kao i da je ona odgovor na tekuću destruktivnu akciju Srbije i BiH, koja pokušava da podriva suverenitet Kosova.

Haradinaj kaže da Priština neće ukinuti taksu na srpske proizvode, sve dok Srbija ne prizna Kosovo.

"Mislim da ove mere na proizvode iz Srbije treba da budu permanente, sve dok Srbija ne prizna nezavisnost i suverenost Kosova. Ja vam garantujem da je bez ovakvog pristupa nemoguće postići međunarodni pravno-obavezujući dogovor. Ako nemamo državni stav, onda mi odustajemo od sebe, zašto onda da nas neko drugi priznaje. Zaboravite na to", rekao je Haradinaj.

Privredni eksperti kažu da je ova mera neophodna i da ona sa ekonomskog aspekta neće štetiti, jer Kosovo ima dovoljno robe koja može zameniti onu srpsku.

"Koje su posledice? Mislim da će one biti više u aspektu regionalnih integracija nego ekonomskih posledica za Kosovo. Za Srbiju je ovo veliki gubitak, jer znamo da uvoz iznosi 440 miliona evra i ako uzmemo samo PDV koji se plaća od ove takse, direktni gubici za budžet Srbije će samo od PDV-a biti 81 milion evra", kaže Naim Gaši, privredni ekspert.

Građani koje smo pitali u jednom prištinskom marketu se zalažu za ovu meru:

"Zašto da Srbiju finansiramo našim novcem. Imamo naše proizvode, i nisu nam potrebni njihovi proizvodi. Treba da ih bojkotujemo kao što oni nas bojkotuju", kaže jedan građanin.

"Mislim da je došlo vreme da pokažemo da smo država, da štitimo domaće proizvode. Treba da podržimo naše proizvode i da našim proizvodima damo više prostora", kaže drugi.

Inače, premijer Haradinaj je danas sa parlamentarne govornice pozvao kosovske uvoznike da ne tretiraju zadnje mere vlade kao štetne po njih, ali i da ne dozvole da sada dođe do povećanja cena.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Iz Prištine poručuju - imamo dovoljno naše robe

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Iz Prištine stižu najave da promene odluke o povećanju taksi neće biti i da na Kosovu ima dovoljno domaće robe - da se može bez one koja dolazi iz Srbije ili Bosne i Hercegovine...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.