KiM: Dažbine na robu iz Srbije

Izvor: Studio B, 13.Dec.2013, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Dažbine na robu iz Srbije

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova sutra će, u skladu sa Briselskim dogovorom, početi naplata dažbina na robu iz centralne Srbije.

Na pojedinim lokalnim medijima na severu Kosova u toku je kampanja Euleksa kojom se građani informišu da će prikupljene dažbine biti utrošene za potrebe ovdašnjeg stanovništva.

To će doprineti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << povećanju socijalno-ekonomskih investicija i poboljšanju životnog standarda. Ovi novčani prihodi finansiraće razne infrastrukturne projekte u zajednici poput dečijih vrtića, škola i bolnica,"- navodi se u kampanji.

Prilikom prošlonedeljne posete Leposaviću ministar bez portfelja Aleksandar Vulin potvrdio je da će u subotu 14. decembra početi naplata dažbina na administrativnim prelazima u skladu sa Briselskim sporazumom i Sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

On je naglasio da će sve dažbine koje će se prikupljati na prelazima na severu Kosova ići u Fond za razvoj severa Kosova, da će novac trošiti ljudi na severu Kosova i da neće ići ni u Prištinu ni u Beograd.

"Sve što prikupimo, sebi prikupljamo, svaku obavezu koju izbegnemo, sebi smo je izbegli", poručio je Vulin.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je je jedan od glavnih prioriteta ove misije implementacija svih sporazuma izmedju Prištine i Beograda na severu Kosova.

Gudeljević je komentarišući za sutra najavljeni početak naplate dažbina na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova rekla da je na Beogradu i Prištini da komuniciraju u vezi sa dijalogom i sporazumima koji su postignuti uključujući i taj koji se odnosi na carinu.

"Kosovska carina je ta koja bi trebalo da bude kontaktirana u vezi sa tačnim procedurama koje će biti sprovedene na Jarinju i Brnjaku,"- kazala je portparolka Euleksa.

Ona je dodala da implemnacija svih sporazuma koji su postignuti izmedju Beograda i Prištine na severu Kosova je bila i biće jedan od glavnih njihovih prioriteta.

"Mi smo tu da asistiramo i pomognemo, a sve u skladu sa mandatom koji imamo", kazala je Gudeljević.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Gradonačelnici sa severa Kosova: Poštujte propis o protoku robe

Izvor: Blic, 13.Dec.2013

Gradonačelnici i predsednici privremenih organa severne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozvali su danas privrednike i građane severa KiM da poštuju propis o protoku robe kojim se predviđa naplata dažbina na robu iz centralne Srbije na prelazima Jarinje i Brnjak...Od sutra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.