Počela podela Titove imovine

Izvor: Vesti-online.com, 24.Nov.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela podela Titove imovine

Ostavinska rasprava u kojoj bi trebalo da bude podeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, posle više od dve decenije pauze ponovo je nastavljena. Prvo ročište održano je krajem prošlog meseca pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a naredno je zakazano za 23. decembar.

Na ročištu su se pojavila deca pokojnog Titovog sina Žarka - Josip - Joška i Zlatica (iz prvog braka) i Svetlana (iz trećeg braka), kao i pravni zastupnici Jovanke Broz. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sama Jovanka nije došla. Nisu se pojavili ni Titov drugi sin Miša, niti unuk Edvard (Žarkov sin iz drugog braka), koji žive u Zagrebu.

- Na ročištu smo dobili spiskove imovine koja bi trebalo da bude podeljena među naslednicima, a takvi spiskovi poslati su i Miši i Edvardu. I Jovankini zastupnici su sudu dostavili popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podele jer tvrde da su u pitanju njene lične stvari - kaže Joška Broz, i dodaje da je na spiskovima koje su dobili bilo nakita, uniformi, ordenja, posuđa, srebrnine...

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na Žarkov zahtev, 14. decembra 1983. Do dana današnjeg naslednici su uspeli da naplate samo autorska prava od maršalovih knjiga - svako je dobio ondašnjih 4.000 maraka.

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, ali se veruje da će on, kao i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta, ostati u vlasništvu države.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Jovanka od početka osporava to rešenje. Ustavni sud proglasio je 2000. godine Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza - neustavnim. Tada je otvoren novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika.

Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu, a prvi 25. septembra 1984, sa spiskom svoje lične imovine. Osim mnoštva bisera i drugog nakita, na spisku su se našli i skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima (”rols-rojs”, beli ”kadilak”, ”linkoln”...).

Ona do danas tvrdi da je najveći broj stvari u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika. Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi...

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljena podjela Titove imovine

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2011

BEOGRAD - Ostavinska rasprava, u kojoj bi trebalo da bude podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, poslije više od dvije decenije pauze, ponovo je nastavljena.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nastavlja se saga oko podele Titove imovine

Izvor: Mondo, 24.Nov.2011

Ostavinska rasprava imovine dožitovnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza, nastavljena je posle više od dve decenije.

Nastavak na Mondo...

Nastavlja se ostavinska rasprava o imovini Josipa Broza Tita

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2011

BEOGRAD - Ostavinska rasprava o podeli imovine bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita traje već dve decenije. Sledeće ročište zakazano je za 23. decembar

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.