Italija zbog pandemije daje zdravstveno osiguranje radnicima na crno

Izvor: Beta, 14.Maj.2020, 01:05

Italija zbog pandemije daje zdravstveno osiguranje 'radnicima na crno'

Italijanska vlada odlučila je u sredu da privremeno reguliše ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivrede i kao pomoć u kući, da bi im garantovala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije."Postigli smo važan rezultat (...) u borbi protiv kriminala i otkrivanju 'rada na crno' ", objavio je premijer Djuzepe Konte predstavljajući uredbu Vlade koja, kako je rekao, "garantuje odgovarajući nivo zdravstvene zaštite" u vreme "izuzetne zdravstvene krize" prouzrokovane novim korona virusom, i istovremeno suzbija "ilegalne radne odnose". Svakog leta hiljade afričkih, ali i bugarskih i rumunskih poljoprivrednika dolaze u Italiju da beru voće i povrće i obavljaju druge poljoprivredne poslove. Mahom su mizerno plaćeni, borave u improvizovanim kampovima u veoma lošim higijenskim uslovima, a mnoge od njih eksploatišu mafijaške organizacije.Dok kolektivni ugovor o poljoprivredi predviđa dnevno radno vreme ograničeno na šest sati i 40 minuta, uz nadnicu od 50 evra dnevno, ti ljudi rade čak i 14 sati. Plaćeni po količini ubranog voća ili povrća - tri do četiri evra za 350 kilograma, mukotrpno mogu da stignu do nadnice od 20-30 evra dnevno.Dekretom su predviđena dva slučaja: ili da poslodavci podnesu zahtev za regulisanje rada ilegalaca plaćanjem paušalnog doprinosa za svakog u iznosu od po 400 evra, ili stranci kojima je dozvola ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija zbog pandemije daje zdravstveno osiguranje ‘radnicima na crno’

Izvor: Danas, 14.Maj.2020

Italijanska vlada odlučila je u sredu da privremeno reguliše ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivrede i kao pomoć u kući, da bi im garantovala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.