Isplate radnicima 29. novembra

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplate radnicima "29. novembra"

Subotica -- Konzorcijum koji je pre nekoliko dana kupio Mesnu industriju "29. novembar" je ponudio da u roku od devet meseci isplati zaostale plate za 1.581 radnika.

Ukupan dug za neizmirene plate iznosi 138 miliona dinara, a svim radnicima koji prihvate ponudu biće 50 dana od potpisivanja sporazuma isplaćeno 30 odsto duga, posle šest meseca isto toliko, ali u bonovima, a kroz devet meseci preostalih 40 odsto u novcu.

Potpredsednik Samostalnog sindikata u Subotici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ištvan Huđi kaže da je pitanje da li bi radnici dobili više od ponuđenog u slučaju da tuže preduzeće, s obzirom na velike sudske troškove. On je dodao da subotička mesna industrija duguje poveriocima, lokalnoj samoupravi i državi nekoliko miliona evra.

Predsednik sindikata u "29. novembru" Božidar Vujić smatra da je ponuda novog vlasnika prihvatljiva i da je najbitnije de je posle devet godina agonije zaustavljeno propadanje firme.

Novi vlasnik, konzorcijum koji čine Gumel iz Hadukova i Agriakop i TPU iz Bačke Topole, je prihvatio da pet godina ne menja delatnost preduzeća, da naredne dve godine neće biti otpuštanja radnika i da će u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa svakom radniku biti isplaćeno 200 evra po godini radnog staža.

Predsednik konzorcijuma Petar Odel Guljaš je rekao da će biti potrebno uložiti dosta novaca u oporavak "29. novembra".

"Očekujemo da ćemo do 1. maja preuzeti subotičku mesnu industriju, u koju planiramo da do kraja godine uložimo 750.000 evra radi povećanja proizvodnje i poboljšanja kvaliteta proizvoda", rekao je Guljaš.

On nije želedo da govori o daljim ulaganjima dok preduzeće ne bude potpuno preuzeto, ali je napomenuo da su planovi za oporavak preduzeća već urađeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.