Indeksacija penzija najbolji model

Izvor: B92, 05.Jun.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksacija penzija najbolji model

Beograd -- Indeksacija penzija sa zaradama u javnom sektoru najbolja formula za penzionere i da penzije sada obuhvataju više od 60 % prosečne zarade, kaže Jovan Krkobabić.

Krkobabić je demantovao informacije da su penzije u Srbiji pale na tek nešto više od 50 procenata prosečne zarade.

"Prosečno isplaćena penzija za prva četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca ove godine iznosila je 65 odsto od prosečne zarade", rekao je Krkobabia u intervjuu Tanjugu .

On je dodao da je slična situacija i sa penzionerima samostalnih delatnosti, gde je prosečna penzija iznosila 64,6 odsto zarade.

" I kada se tome priključe tradicionalno niske zemljoradničke penzije , u prva četiri meseca one ukupno iznose 62 odsto prosečne zarade", precizirao je potpredsednik Vlade

Na pitanje zbog čega smatra da je ta formula uskladjivanja penzija s platama u javnom sektoru najbolja, Krkobabić je odgovorio da će na taj način penzioneri deliti istu sudbinu kao i radnici i tako biti u potpuno ravnopravnom položaju.

On je rekao, objašnjavajući sadašnji način obračuna penzija, da je bezrazložno povezivati njihovu indeksaciju s paralamentranim izborima.

"Obračun penzija u koji je uključen i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) trajaće i nakon oktobra 2012. godine i nije povezan s (parlamentarnim) izborima", tvrdi Krkobabić.

"Ukoliko BDP raste, rasće i penzija , pa nema bojazni da će penzije pasti ispod nekog minimuma. To je jedino moguće ako dodje do promene ukupne politike u zemlji", naglasio je Krkobabić.

Potpredsednik vlade osvrnuo se i na kritike koje se mogu čuti u javnosti, a odnose se na neophodnost da se u izmenama i dopunama Zakona o PIO navede donja granice ispod koje penzije neće ići i ugradnju takve odredbe u Zakon o PIO.

"Ako se penzije i plate uskladjuju isto, onda više ne postoji gornja ili donja granica, nego se uskladjuju sa istom formulom, odnosno sa procentom rasta plata. Bilo je potrebe za ograničenjem dok se primenjivao troškovni princip", podsetio je Krkobabić.

"Dok god sam tu i dokle god PUPS učestvuje u vlasti, neću dozvoliti da se penzije vrate na nivo na kome su bile do dolaska ove vlade", podvukao je Krkobabić.

On je podsetio da je sa Medjunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da plate u javnom sektoru i penzije ostanu zamrznute do kraja ove godine, a 1. aprila 2011. godine dolazi do prvog uskladjivanja penzija na osnovu kretanja zarada u javnom sektoru .

Potpredsednik Vlade se osvrnuo i na predstojeće usvajanje izmena i dopuna Zakona o PIO, istakavši da će on biti prosledjen Parlamentu u junu, ali da treba očekivati da će biti usvojen u "paketu" zajedno sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti koji je u pripremi (koji takodje utvrdjuje formulu uskladjivanja za plate i penzije) a čije se usvajanje očekuje početkom jeseni.
Pogledaj vesti o: Formula 1

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.