Dobre vesti: U Banatu nema afričke kuge svinja

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre vesti: U Banatu nema afričke kuge svinja

Kikinda -- Savet Severnobanatskog upravnog okruga u Kikindi bavio se pojavom afričke kuge svinja i formiranjem Regionalnog centra za praćenje ove bolesti.

"Na području srednjeg i severnog Banata nema prijavljenih slučajeva afričke kuge svinja", saopštio je epizootiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanin Đorđe Janku.

"Radi se aktivan nadzor, te se svako uginuće životinje, koje može da se dovede u vezu sa afričkom kugom svinja, automatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šalje u Naučni institut za veterinu u Novom Sadu, gde se odmah rade analize. Imali smo dosad nekoliko sumnji, ali nalazi nisu bili pozitivni. S obzirom na to da su klinički simptomi nespecifični, bolest kreće vrlo podmuklo i lagano napreduje, apelovao bih na sve držaoce svinja da, u slučaju da im se životinje razbole, da neće da jedu ili imaju neke promene na koži, obavezno obaveste veterinarsku službu" rekao je Janku, a prenosi Dnevnik.

Načelnik Severnobanatskog okruga, Nikola Lukač, rekao je da je samo bilo pitanje kada će se ova bolest pojaviti i u našoj zemlji.

"Zahvaljujući dobrim biosigurnosnim merama, Ministarstvo i Uprava za veterinu intenzivno su radili na brzom otkrivanju i kontrolama, kao i na edukaciji držaoca svinja. Na teritoriji Severnobanatskog okruga nema pojave ove bolesti, kao ni sumnje da će afrička kuga svinja doći kod nas" rekao je Lukač.

Regionalne centre za praćenje ove bolesti osim Veterinarske inspekcije, čine i veterinarske stanice i službe, organi lokalne samouprave, načelnik Okruga, kao i javna i komunalna preduzeća. Preduzimaju se sve preventivne mere, kako bi se sprečila pojava ove bolesti u Severnobanatskom upravnom okrugu.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.