Cijene nafte iznad 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Sep.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte iznad 65 dolara

LONDON - Cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, potaknute smanjenim rezervnim kapacitetima Saudijske Arabije nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,78 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,38 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,28 dolara višoj cijeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od 59,39 dolara.

Saudijska je proizvodnja zbog napada prepolovljena, a neiskorišteni rezervni kapaciteti, važno rezervno rješenje za tržišta u slučaju neplaniranih poremećaja u opskrbi, znatno su ograničeni.

"Zbog napada od proteklog vikenda globalni rezervni kapaciteti trenutno su izuzetno niski i ostavljaju vrlo malo prostora u slučaju dodatnih poremećaja u proizvodnji, što obično podupire rast cijena", izjavio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Početkom tjedna Saudijska Arabija objavila je vremenski slijed obnove proizvodnje, izvijestivši da je posegnula u rezerve kako bi izjednačila opskrbu kupaca s razdobljem prije napada.

Iz Rijada su izvijestili i da će obnoviti izgubljenu proizvodnju do kraja mjeseca, a proizvodne kapacitete vratiti na 12 milijuna barela dnevno do kraja studenog.

"Ti planovi upućuju na zaključak da Saudijska Arabija neće imati rezervne kapacitete najmanje sljedeća dva i pol mjeseca, a samim time i da ne može ni na koji način apsorbirati eventualne nove šokove", primjećuju u savjetodavnoj tvrtki Energy Aspects.

Saudijska Arabija, vodeća izvoznica nafte u svijetu, smatra da je očajnički napad na njezina naftna postrojenja "neupitno sponzorirao" regionalni konkurent Iran.

Američki predsjednik Donald Trump naglasio je pak da rat s Iranom nije jedini izlaz iz aktualne situacije, dodavši da je od ministarstva financija zatražio da "znatno pojača sankcije" Teheranu.

Iran opovrgava umiješanost u napade i upozorava američkog predsjednika da ne dopusti da ga uvuku u opći rat na Bliskom istoku.

Kuvajtski naftni sektor podignuo je preventive radi sigurnost na najvišu razinu, izjavio je tamošnji dužnosnik.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,57 dolara, što znači da je bila 3,31 dolar niža nego prethodnog dana trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte nadomak 65 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Sep.2019, 16:48

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara, poduprte pojačanim napetostima na Bliskom istoku nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji...Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom porasla 48 centi u odnosu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.