U Sarajevu protest zbog hrvatske deponije radioaktivnog otpada na granici s BiH

Izvor: Beta, 29.Jul.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu protest zbog hrvatske deponije radioaktivnog otpada na granici s BiH

Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu danas je protest zbog namera Zagreba da odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada bude uz granicu s BiH, na Trgovskoj gori.Organizatori protesta "Climate Save Bosnia" su naveli da je Hrvatska, uprkos protivljenju gradjana i eksperata iz Hrvatske i BiH, odlučila da prekrši konvenciju ESPOO o proceni uticaja budućeg skladišta na okolinu i da je je pri izradi studije čak i propustila da uzme u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH."Ova deponija direktno ugrožava reku Unu, a zatim oko 300.000 gradjana Bosne i Hercegovine, najviše stanovnike opštine Novi Grad", kažu organizatori protesta.Konačna odluka o izgradnji deponije, gde bi trebalo da se odlaže radioaktivni otpad iz slovenačke elektrane Krško, biće doneta u septembru.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Golić: Neću odustati od borbe protiv odlagališta radioaktivnog otpada

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2019

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je nastavak svih dozvoljenih aktivnosti kako bi se Hrvatska spriječila u namjeri da izgradi odlagalište nisko i srednjoradioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.