Predsednik Čilea: Država mora da bude partner u iskopavanju litijuma

Izvor: Beta, 21.Apr.2023, 18:18

Predsednik Čilea: Država mora da bude partner u iskopavanju litijuma

Predsednik Čilea Gabrijel Borić objavio je da će privatne kompanije morati da uzmu čileansku vladu za partnera u iskopavanju litijuma, veoma traženog širom sveta jer se koristi u proizvodnji električnih baterija.Levičar Borić je rekao da će država učestvovati u kompletnom ciklusu proizvodnje litijuma u ​​"javno-privatnoj saradnji" koju će vlada kontrolisati."Svaka privatna kompanija, i strana i domaća, koja želi da eksploatiše litijum u Čileu, mora da bude partner sa državom", kazao je Borić sinoć državnoj televiziji.Prema Geološkom zavodu SAD, Čile je treća država na svetu po rezervama litijuma, sa 9,6 miliona tona, iza Bolivije, koja ima 21 milion, i Argentine, sa 19,3 miliona. Ali, Čile je prošle godine bio drugi najveći proizvođač litijuma na svetu, sa procenjenih 39.000 metričkih tona, posle Australije, sa 61.000 tona.Borić želi da osnuje Nacionalnu kompaniju za litijum koja bi bila partner sa privatnim firmama, ali je priznao da se to verovatno neće dogoditi brzo budući da je neophodna apsolutna većina u oba doma Kongresa, što je teško postići zbog fragmentiranosti, odnosno velikog broja partija.U međuvremenu će, kako je naveo, državna Nacionalna korporacija za bakar potpisati ugovore sa privatnim stranama za iskopavanje litijuma.U Čileu trenutno dve kompanije kopaju litijum, američka firma Albemarle i čileansko Hemijsko-rudarsko društvo, koje ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Čile planira da nacionalizuje nove rudnike litijuma

Izvor: Danas, 21.Apr.2023

Akcije kompanije Litijum Čile izgubile su danas 11 odsto vrednosti nakon što je predsednik Čilea Gabrijel Borić saopštio da njegova vlada planira da uzme vićinski paket akcija u svim novim litijumskim projektima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.