Nove vrste silikatnih algi otkrivene u Parku prirode Rusanda

Izvor: Beta, 27.Maj.2020, 14:31

Nove vrste silikatnih algi otkrivene u Parku prirode Rusanda

U parku prirode "Rusanda" u Melencima kraj Zrenjanina nadjene su vrste silikatnih algi koje su nove za floru Srbije, objavili su "Rezervati prirode Zrenjanin".Istraživanje za potrebe rada koji sprovodi Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu je obavljeno prošle i ove godine na lokalitetima Velika i Mala Rusanda i na veštačkom jezeru Peskara u zaštitnoj zoni Parka prirode.Analizom je utvrdjeno prisustvo dva nova roda i oko 15 vrsta "Bacillariophyta", novih za floru Srbije. Ti organizmi su karakteristični za morske, manje slane ili slatke vode s povećanom koncentracijom elektrolita.Istraživanje je obavljeno tako da se ne uznemiri živi svet Parka prirode i ne podstakne širenje invazivnih vrsta, piše u saopštenju o tom otkriću.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nove vrste silikatnih algi otkrivene u Parku prirode Rusanda

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2020

U parku prirode "Rusanda" u Melencima kraj Zrenjanina nađene su vrste silikatnih algi koje su nove za floru Srbije, objavili su "Rezervati prirode Zrenjanin".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.