Gradski ekološki referendum u Berlinu nije uspeo

Izvor: Beta, 26.Mar.2023, 23:39

Gradski ekološki referendum u Berlinu nije uspeo

Nije uspeo referendum u Berlinu održan u nedelju, koji bi obavezao gradsku vast da teži da taj grad postane "klimatski neutralan" do 2030. godine, izjavila je gradonačelnica Franciska Gifi u saopštenju.Takva politika, da je prihvaćena, primorala bi novu konzervativnu lokalnu vladu da ulaže velika sredstva u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost zgrada i javni prevoz.Da je predlog prošao na referendumu, Berlin bi bio jedan od retkih velikih evropskih gradova s pravno obavezujućim ciljem da za samo sedam godina postane "ugljenično neutralan".Rezultat gradskog glasanja "pokazuje da većina Berlinaca smatra da traženi ciljevi nisu mogli biti sprovedeni čak ni da su uvedeni u zakon", rekla je Gifi.Evropska unija je prošle godine pokrenula program pomoći za 100 gradova unutar i izvan EU da postanu "klimatski neutralni" do 2030. godine.Referendum je bio test da li Nemci, ili barem Berlinci, žele ambicionzniju klimatsku politiku Nemačke, čiji je cilj da do 2045. godine najveću evropsku ekonomiju učini "ugljenično neutralnom".Aktivisti za klimu koji su inicirali referendum, rekli su da je taj cilj Vlade predaleko u budućnosti da bi sprečio da zagrevanje kilme pređe 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na prosek temperature iz predindustrijskog doba, i da sadašnji cilj Berlina nije u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015."Klimatska politika jednostavno nije ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Gradski ekološki referendum u Berlinu nije uspeo

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2023, 08:12

Nije uspeo referendum u Berlinu održan u nedelju, koji bi obavezao gradsku vast da teži da taj grad postane "klimatski neutralan" do 2030. godine, izjavila je gradonačelnica Franciska Gifi u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.