Gnezda lastavica donose nagradu domaćinima

Izvor: Beta, 05.Jun.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnezda lastavica donose nagradu domaćinima

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ove godine po drugi put oganizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju.Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da je cilj ovog takmičenja da se pomogne lastavicama koje su postale ugrožene intenzivnom poljoprivredom, koja je dovela do gubitka staništa i hrane."Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima", rekao je Knežević.Prema poslednjim procenama koje su uradjene 2015. godine na području Srbije gnezdi se izmedju 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.Pored laskavog priznanja, pobednik takmičenja osvojiće i 1.000 kilograma kukuruza.Prošle godine, medju 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Takmičenje: Traži se gazdinstvo s najviše gnezda lastavica

Izvor: N1 televizija, 05.Jun.2018

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ove godine po drugi put organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju...Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.