Curenje gasovoda Severni tok zagadjuje kao trećina Danske

Izvor: Beta, 28.Sep.2022, 18:49

Curenje gasovoda Severni tok zagadjuje kao trećina Danske

Curenje gasovoda Severni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagadjenje ravno jednoj trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj, upozorio je danas šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.Bocau je izjavio da curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2 približno dostiže 32 odsto godišnje danske emisije ugljen-dioksida. Danska emisija CO2 2020. godine računa se da je bila 45 miliona tona."Sve dok ima gasa u gasovodu, opasno je biti tamo", rekao je Botcauv. Nije rekao kada će tamo moći da se zaroni i da se vidi u kakvom su stanju cevi, za koje je rekao da su napravljene od čelika debljine 12 santimetara i da su obložene betonom.Cevovodi leže relativno plitko na morskom dnu, na 70 do 90 metara dubine, odakle gas kulja i izbija na površinu.Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije i da je potom otkriveno neobično curenje dva podmorska gasovoda.Sumnja se na sabotažu, a neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku kažu da je Rusija verovatno kriva jer ima direktne koristi od viših cena energije i ekonomske zabrinutosti širom Evrope. Moskva to demantuje.Curenje iz jedne cevi Severnog toka 1 i iz cevi ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Curenje gasovoda Severni tok zagađuje kao trećina Danske

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2022

Curenje gasovoda Severni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagađenje ravno jednoj trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj, upozorio je danas šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.