Zajednička akcija na zaštiti maloletnika od upotrebe alkohola

Izvor: Studio B, 24.Jun.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička akcija na zaštiti maloletnika od upotrebe alkohola

Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, i Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede promovisali su u Starom dvoru akciju „Zaštitimo mlade", kojom se afirmiše zakonska odredba o zabrani prodaje alkohola maloletnicima.

Gradonačelnik Đilas podsetio je da grad Beograd ima veoma dobru saradnju sa ministarstvom i da je za poslednjih godinu i po dana, zajedničkim naporima, urađeno mnogo na zaštiti mladih od ovog poroka.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Promenom Zakona o potrošačima napravili smo dve bitne izmene: povećana je granica prodaje alkohola sa 16 na 18 godina i uvedeno pravo prodavaca i ugostitelja da legitimišu onoga za koga posumnjaju da je mlađi od 18 godina. U kampanji „Zaštitimo mlade" svaki ugostitelj i svaka trgovačka radnja u Beogradu dobiće pismo kojim ministar Petrović i ja zajednički podsećamo na obaveze i kazne. Na tom poslu radiće tržišna inspekcija i Komunalna policija, a cilj nije da se bilo ko kažnjava, već da se zakon poštuje i sprovodi. Zabrana prodaje alkohola posle 22 časa je do sada dala veoma dobre rezultate, a sadašnja akcija ima za cilj da spreči maloletna lica da dođu do alkohola. Siguran sam da je to želja svih roditelja, a podsetiću da je po istraživanjima iz 2008. Godine 25 odsto mlađih od 16 godina više od 40 puta pilo alkohol. Ovakvim merama svi zajedno to možemo da sprečimo, a da bi ta borba bila još efikasnija, danas smo uspostavili telefonsku liniju na koju se mogu prijaviti slučajevi prodaje alkohola maloletnicima. Dakle, ako primetite da neko iz kafića, prodavnica ili drugih objekta daje ili prodaje deci alkohol, prijavite to na telefon 011/2432-482, čime ćete našim organima pomoći da ovu lošu pojavu zajednički sprečimo - rekao je gradonačelnik Đilas.

Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine i šumarstva, rekao je da se zajedničkom akcijom grada i ministarstva daje novi impuls sprovođenju zakona.

- To će biti stalna akcija Komunalne policije, gradske inspekcije i republičke tržišne inspekcije, kojom će se kontrolisati sprovođenje zakona. Ne treba trošiti reči o tome koliko je bitno da se iskoreni prodaja alkohola maloletnicima. Mi smo odgovorni za one koji nisu još došli u zrelo doba i koji nisu u stanju da donose prave odluke o svojim životima i delovaćemo veoma snažno. Ovo je poruka i podsećanje za trgovce, one koji su nadležni da obavljaju kontrolu alkohola, da je kršenje zakona kažnjivo. Sa naše strane, mi želimo da kazni bude što manje a da poštovanje zakona što pre postigne svoj efekat - rekao je ministar Petrović.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača novčanom kaznom u iznosu od 300.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako prodaje, služi i poklanja alkoholna pića ili duvanske proizvode mlađima od 18 godina, a fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50.000,00 do 150.000 dinara.

Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda, koja je stupila na snagu 11. februara ove godine, privredni subjekti na koje se odluka odnosi ne mogu da prodaju alkoholna pića od 22 časa do 6 sati ujutru, a dužni su da na vidnom mestu istaknu upozorenje o zabrani prodaje alkoholnih pića. Ugostiteljskim objektima koji se ne nalaze u stambenim zgradama utvrđuje se maksimalno radno vreme, i to tako što mogu raditi svakog dana 24 sata neprekidno.

Ugostiteljskim objektima za pružanje usluge ishrane i pića, osim objektima brze hrane, koji se nalaze u stambenim zgradama, utvrđuje se maksimalno radno vreme i to tako što mogu početi sa radom najranije od 6 sati i mogu raditi najduže do 24 sata, radnim danima i nedeljom a petkom i subotom od 6 sati do sat posle ponoći. Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama, mogu emitovati muziku ili priređivati muzički program i to najduže do 23 sata, a petkom i subotom do 24 sata.

Za nepoštovanje ove obaveze propisane su kazne u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 2.500 do 75.000 dinara, a za preduzetnike od 5.000 do 250.000 dinara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.