Vlada prodaje NIS, Dinkić van tima

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada prodaje NIS, Dinkić van tima

Predsednik vlade Mirko Cvetković novi šef pregovaračkog tima o energetskom sporazumu sa Rusima

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici odlučila je da nastavi pregovore sa ruskom kompanijom „Gaspromnjeft” o prodaji Naftne industrije Srbije, ali nije prihvatila predlog šefa svog pregovaračkog tima Mlađana Dinkića da u postupku prodaje traži garancije da će biti izgrađen magistralni gasovod „Južni tok” i skladište gasa u Banatskom Dvoru. Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pregovaračkog tima bio je da se Rusima u ovom trenutku proda 25 odsto akcija NIS-a za 400 miliona evra, a da se preostalih 26 odsto (do obećanih 51 odsto) ustupi onog trenutka kada ruska strana potpiše ugovor da će izgraditi magistralni gasovod i skladište gasa. Vlada je bila protiv tih garancija, ali nije imala kvorum, pa je na naknadno sazvanoj telefonskoj sednici odbila predlog pregovaračkog tima. Dinkić, je kako saznaje „Politika”, na sednici vlade zatim tražio da ugovor o prodaji samo Naftne industrije Srbije mora da ide na novu ratifikaciju u parlament, a vlada se saglasila s tim predlogom.

Odbijanje vlade da podrži svoj pregovarački tim koji smatra da bi NIS trebalo prodati samo ako istovremeno Srbija i Rusija potpišu i ugovore o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor”, kao i da prihvati predlog garancija koje je taj tim predložio bili su povod da potpredsednik vlade i šef pregovaračkog tima Mlađan Dinkić sa timom Ministarstva ekonomije napusti radnu grupu koja pregovara o prodaji Naftne industrije Srbije. Tim su, pored Dinkića, napustili i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić i predstavnik Agencije za privatizaciju Branislav Zec.

U krugovima vlade saznaje se da će ubuduće premijer Mirko Cvetković voditi radnu grupu za pregovore o naftno-gasnom sporazumu sa Rusijom.

Mlađan Dinkić se zatim pismom obratio javnosti u kojem je potvrdio da se povukao sa mesta šefa pregovaračkog tima. U pismu javnosti kaže se, između ostalog, da je „Vlada Srbije odbila ranije utvrđeni predlog pregovaračkog tima da se u daljem toku pregovora insistira na istovremenom potpisivanju sva tri obavezujuća ugovora – za NIS, gasovod „Južni tok” i skladište „Banatski Dvor”. Istovremeno, 11 članova vlade (dva su bila uzdržana) odbilo je i alternativni predlog Ministarstva ekonomije, da se u slučaju potpisivanja ugovora samo za NIS insistira na tome da se „Gaspromu” odmah prenese u vlasništvo 25 odsto akcija NIS-a, uz zadržavanje većinskih upravljačkih prava u rukama Srbije, dok bi mu preostalih 26 odsto akcija bilo preneto tek nakon potpisivanja obavezujućeg ugovora o izgradnji gasovoda, dakle za dve godine. „Po mišljenju mog tima, samo u tom slučaju Srbija bi osigurala jedinstveni paket koji proizlazi iz energetskog sporazuma. S obzirom na to da su naši predlozi odbijeni, odlučio sam da se zajedno sa svojim timom povučem iz pregovora, jer nemamo podršku u zemlji da uradimo najbolje za Srbiju, a Srbija nema čvrste pravne i finansijske garancije da će dobiti magistralni gasovod. Odgovornost za ekonomske posledice nove pregovaračke platforme moraće da preuzme neko drugi.”

Dinkić zatim primećuje da je tokom pregovora shvatio da mu je srpska strana prva uskratila podršku i da je svako njegovo insistiranje na zaštiti srpskih interesa prvo dočekivano na nož u Srbiji, kao i da je umesto podrške dobio prljavu kampanju u medijima.

„Odlukom parlamenta, Srbija je prihvatila ruski predlog da radi izgradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru proda NIS bez tendera – direktnom pogodbom. U tom smislu, srpski pregovarački tim je 31. oktobra 2008. jedinstveno predložio ruskoj strani model ugovora, kojim bi se u skladu sa energetskim sporazumom istovremeno potpisali ugovori za sva tri projekta pojedinačno, uz pravne i finansijske garancije za njihovo izvršavanje u praksi. Međutim, Rusi danas prihvataju da potpišu samo jedan obavezujući ugovor, o kupovini NIS-a, s obrazloženjem da će tek za dve godine sigurno znati da li će se uopšte graditi gasovod „Južni tok”. Oni predlažu da se odmah potpiše samo ugovor za NIS i neobavezujući papiri za ostala dva projekta. Međutim, ako potpiše samo ugovor za NIS, Srbija gubi bilo kakve finansijske i pravne garancije da će ikada dobiti magistralni gasovod. Zabluda je da nam te garancije pruža sam energetski sporazum – on ne predviđa nikakve rokove za izgradnju gasovoda kroz Srbiju i modernizaciju ’Banatskog Dvora’. U duhu je sporazuma da se, na primer, gasovod izgradi i 2152. godine, ukoliko se drugačije ne precizira obavezujućim ugovorom. Dakle, ruska strana želi NIS odmah, ali ne želi da potpiše obavezujući ugovor kojim se Srbiji garantuje izgradnja magistralnog gasovoda, zbog koga je uostalom i potpisan čitav energetski sporazum. Najveći paradoks je to što se zapravo ruska strana ne pridržava energetskog sporazuma, a da za to pokušava, uz svesrdnu pomoć dela naše javnosti, da okrivi Srbiju”, kaže u pismu javnosti Mlađan Dinkić.

Kako „Politika” saznaje, srpski pregovarački tim prestao je da deluje jedinstveno posle posete srpskog ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića Moskvi i boravka generalnog direktora „Gasproma” Alekseja Milera u Beogradu. Tada su se i pojavili usmeni nalozi da se odustane od „krovnog sporazuma” i da se ide samo na prodaju NIS-a. To je bio razlog da šef pregovaračkog tima Mlađan Dinkić zatraži od vlade da se izjasni o dosadašnjim pregovorima i budućoj platformi.

I u Narodnu skupštinu Srbije juče je stigao Izveštaj srpskog pregovaračkog tima o dosadašnjem toku pregovora sa Rusijom. Sudeći po izjavama predstavnika poslaničkih grupa, mišljenja su vrlo podeljena. Dok jedni tvrde da će Srbija biti oštećena, jer „separatno potpisuje ugovore”, drugi ističu da će država napraviti dobar posao.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus, odbacila je optužbe da njena stranka hoće da sruši sporazum i dodala da ’Gasprom’ nije spreman da da garancije za izgradnju gasovoda ’Južni tok’, bez obzira na to što postoji politička volja Rusije da to uradi, ali bilo je jasno od početka da će biti onako kako hoće ’Gasprom’, a ne Srbija.”

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a, poručio je:„Ministar Dinkić, kao politička jedinka ima legitimno pravo da iznosi lične političke stavove. Dinkić, kao deo vladajuće koalicije, ima obavezu da poštuje odluke vlade. Negde između te dve krajnosti naći će se rešenje po pitanju Dinkića.”

Potpisnik sporazuma sa Rusijom Velimir Ilić, lider NS i bivši ministar za infrastrukturu, i dalje tvrdi da je „sporazum izvanredan”. On ističe: „Ako su dve skupštine ratifikovale sporazum, ako su ga dve vlade napravile, definisale svaku stavku u tri faze, to onda znači da su to tri celine. Ne možemo da ne verujemo međudržavnom sporazumu dve države - Srbije koja je ozbiljna država i Rusije, koja je jedna velika sila.”

Nenad Popović (DSS) ocenio je da su pokušaji pojedinih stranaka i ministara da parlament ponovo raspravlja o gasnom sporazumu sa Rusijom licemerni, a „sve što se sada zbiva oko prodaje NIS-a jednostavno je zamena teza”. I Popović ponavlja da se sporazum sastoji iz tri dela: NIS-a, gasnog skladišta „Banatski Dvor” i izgradnje gasovoda.

Jelena Trivan, portparol DS, nije mogla da kaže da li su tačne informacije ruske agencije RIA Novosti da će predsednik Boris Tadić putovati u Moskvu da potpiše energetski aranžman sa Rusijom. Prema njenim rečima, „teško je govoriti o datumu potpisivanja dok traju pregovori. U ovom trenutku srpska strana u pregovorima pokušava na svaki način da zaštiti legitimne interese naše države i da dođemo do sporazuma koji je najpovoljniji za Srbiju”.

Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je iz Beograda, pozivajući se na diplomatske izvore, da će predsednik Srbije Boris Tadić i delegacija Srbije otputovati u Moskvu na potpisivanje ugovora iz energetskog sporazuma 17. decembra.

U ambasadi Srbije u Moskvi je rečeno da im je iz „Gasproma” saopšteno da će potpisivanje biti najverovatnije 22. i 23. decembra.

Miša Brkić - Mirjana Čekerevac

-----------------------------------------------------------------

Sporazum za govornicom

Poslanici su u popodnevnom delu parlamentarnog zasedanja iskoristili govornicu da mimo dnevnog reda otvore debatu o energetskom sporazumu sa Rusijom, kako bi „reagovali na to što rade vlada i neki ministri”.

Raspravu je „otvorio” Velimir Ilić, lider NS, rekavši kako je na „sednici vlade pogaženo dostojanstvo parlamenta jer se raspravlja o sporazumu koji je Skupština ratifikovala sa 214 glasova”. Ilić je rekao da poslanici moraju da zamole premijera Mirka Cvetkovića da se izjasni „da li je Dinkić premijer, ako jeste da nam se to kaže”.

Reagovala je i Verica Kalanović, ministar za NIP, rekavši da se „ministar Dinkić zalagao za poštovanje zakona o gasnom sporazumu, koji ste vi potpisali i koji je ova skupština usvojila sa 214 glasova i da hoće isto što i vi”.

Tomislav Nikolić, lider SNS-a, rekao je da je „Dinkić zlo za Srbiju, ne za ovu vladu. Da vi mene ubedite da je Dinkić štitio zakon, a da su drugi bili protiv zakona, apsolutno je nemoguće”.

Prema rečima Ivana Andrića (LDP) ostavku mora da podnese ili Mlađan Dinkić, ili Petar Škundrić, kad se utvrdi ko je govorio istinu, a Slobodan Maraš (LDP) smatra da je „častan izlaz, da sačekamo odluku Ustavnog suda o ustavnosti sporazuma”.

Dragan Todorović (SRS) kazao je da „Mlađan Dinkić otkako je prvi put ušao u vladu procenjuje kad iz vlade da izađe, ali ga ništa ne sprečava da uvek uskoči u vladu kad se pojavi prilika da se rasporedi ministarstvima vezanim za finansije”.

--------------------------------------------------------------------------------

Buligin: Predlog Dinkića je gubitak vremena za Srbiju

Ukoliko Vlada Srbije smatra da finalizacija energetskog sporazuma nije u njenoj nadležnosti, „neka celu stvar preda na razmatranje parlamentu”, ali će time Srbija samo izgubiti na vremenu, izjavio je juče direktor predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Rusije u Beogradu Jurij Buligin.

Povodom izjave ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića da bi eventualnu odluku vlade da se potpiše samo ugovor o prodaji NIS-a trebalo da razmatra Skupština, Buligin je rekao da je „onaj ko želi da ospori energetski sporazum sa Rusijom trebalo ranije da krene u kampanju osporavanja”.

Uz napomenu da je „sve to pomalo već postalo dosadno”, Buligin je rekao da se u novinama u Srbiji stalno postavljaju nova pitanja i iniciraju nova zatezanja oko tog sporazuma koji je, kako je istakao, ratifikovan u ruskom parlamentu.

Buligin je, komentarišući izjavu Dinkića da sumnja da će „Gasprom” moći da finalizuje gasovod „Južni tok”, rekao da „Gasprom” ima dovoljno sredstava da finansira taj gasovod i da „ne mora da privlači investicije sa strane”.

„To da li ’Gasprom’ ima pare je smešno pitanje i tu ne vidim nikakvih problema, osim da treba pripremiti tehničku dokumentaciju za izgradnju tog kraka gasovoda i utvrditi dinamiku radova, izvođače i podizvođače”, rekao je on.

Buligin je podvukao da su tri ugovora koji čine energetski sporazum Rusije i Srbije, privatizacija NIS-a, izgradnja gasovoda „Južni tok” i skladišta gasa „Banatski Dvor” razdvojena u tri celine, jer se smatralo da je tako bolje za srpsku stranu i da se preciznije mogu dogovoriti oko detalja i uslova realizacije.

[objavljeno: 12/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.