Vikend u Vladi i Skupštini

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend u Vladi i Skupštini

U okviru manifestacije "Dani evropske baštine" koja se u Beogradu održava od 11. do 19. septembra, građani su posetili zgrade Predsedništva, Vlade Srbije, Doma Narodne skupštine i Starog dvora.

U okviru manifestacije "Dani evropske baštine", vrata zgrade Vlade, predsedništva Srbije i Doma Narodne skupštine bila su otvorena za posetioce. Građani su stajali u redu ispred Predsedništva kako bi u zakazano vreme počela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poseta tom zdanju.

Nekada novi Dvor sada zgrada u kojoj radi predsednik Srbije, predstavlja najznačajnije delo arhitekte Stojana Titelbaha i građena je od 1911 do 1922 godine. Posetioci koji su došli iz raznih krajeva zemlje mogli su da vide izložbu "Dvorovi na Terazijama" Gordane Gordić, istoričara umetnosti. Sala u kojoj se održavaju konferencije za novinare bila je posebno interesantna.

Na zgradi Doma narodne skupšine u toku su radovi na instalacijama, tako da se vikendom isključuje struja. Za prolaz kroz hodnike koristilo se ručno osvetljenje, koje nije bilo potrebno za salu za sednice.

"Sala u kojoj se održavaju sednice je fascinantna, ovo je stvarno fenomenalno lepa prilika da se pogleda sve. Došla sam iz Niša da posetim Skupštinu Srbije i nisam se pokajala jako mi se dopada", kažu građani.

U ovim zdanjima nalaze se i umetnička dela naših velikih slikara, poput Save Šumanovića, Petra Lubarde, Nadežde Petrović i drugih.

"Sve zgrade koje posećujemo su pre svega vrlo značajne za istoriju arhitekture Beograda i sve su zaštićene kao spomenici kulture", kaže Gordana Gordić, istoričar umetnosti.

U planu je da svake prve subote u mesecu vrata ovih zdanja budu otvorena za posetioce.

Manifestacija "Dani evropske baštine" se održava od 1991. godine svakog septembra u zemljama članicama Saveta Evrope.

Ona je ubrzo postala nezaobilazna spona u složenom i važnom procesu približavanja građana Evrope evropskoj kulturnoj baštini, sa ciljem da se tako bolje upoznaju i razumeju uprkos kulturnim i jezičkim razlikama.

Manifestacija se u Beogradu održava od 2002. godine, kada se svakog septembra raznovrsnim programima na teritoriji grada predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kulture, tradicije i običaja.

U okviru manifestacije "Dani evropske baštine" građani će  i sutra moći da posete zgrade Vlade Srbije i Doma Narodne skupštine, uz pratnju istoričara umetnosti i kustosa, najavljeno je iz tih institucija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani obišli zgradu Vlade Srbije i Skupštinu

Izvor: Glas javnosti, 19.Sep.2010, 07:07

BEOGRAD - U okviru manifestacije "Dani evropske baštine" građani će i danas moći da posete zgrade Vlade Srbije i Doma Narodne skupštine uz pratnju istoričara umetnosti i kustosa, najavljeno je iz tih institucija...  U zgradi vlade u Nemanjinoj 11 posetioci od 10 i 11 sati mogu da vide salu u...

Nastavak na Glas javnosti...

Narode - juriš na Vladu i Skupštinu!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2010

Ne, ne.. nije ovo poziv na puč ili svrgavanje vlasti - jednostavno, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", građani će danas moći da posete zgrade najviših državnih institucija - Predsedništva, Vlade i Dom Narodne skupštine Srbije, uz pratnju istoričara umetnosti i kustosa. Pa izvolite....Poseta...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.