Vekarić: Ispitaćemo Jana Velendorfa

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Ispitaćemo Jana Velendorfa

Beograd -- Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je formiran predmet o ratnom zločinu nad srpskim civilima u Dvoru na Uni u avgustu 1995.

Vekarić kaže da će srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputiti zvaničan dopis tužilaštvu Danske da sasluša vojnika Jana Velendorfa, pripadnika "plavih šlemova".

Velendorf je u intervjuu za tamošnju televiziju izjavio da su danski vojnici gledali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masakr nad starim i hendikepiranim civilima Srbima u Dvoru na Uni, 8. avgusta 1995.

"Očekujemo da dansko tužilaštvo reaguje na obelodanjivanje takvog zločina i kao svedoka ispita očevica. Na osnovu te informacije, formirali smo predmet i u kontaktu smo s Državnim odvetništvom Hrvatske. U toku su i provere da li je haško tužilaštvo uvrstilo ovaj događaj u neki od svojih predmeta, jer u tom slučaju ne može biti procesuiran nigde drugde", kazao je Vekarić sutrašnjoj "Politici".

On je dodao da naše tužilaštvo ima veoma dobru saradnju sa danskim kolegama.

Kako navodi "Politika", ovaj događaj bio je predmet istrage haškog tužilaštva, ali tada nisu saslušani izvesni svedoci iz Republike Srpske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.