Vatikan suspendovao nemačkog biskupa rasipnika

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2013, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan suspendovao nemačkog biskupa rasipnika

Papa Franja privremeno je suspendovao biskupa nemačkog grada Limburga zbog skandala oko luksuznog renoviranja njegove rezidencije koje je procenjeno na 31 milion evra.

Katedrala u Limburgu  

Vatikan je saopštio da će biskup Franc Piter Tebarc van Elst dobiti dozvolu da odsustvuje iz svoje biskupije dok traje istraga nemačke crkve. Vatikan nije naveo da li će biskup Tebarc van Elst trajno napustiti biskupiju Limburga. Samo se navodi da će novoimenovani biskup >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Volfgang Reš upravljati biskupijom dok je on odsutan.

 

Pročitajte još: Posle njegovih dvora Kačavendini su "sirotinja"

U saopštenju se navodi da je situacija u biskupiji postala takva da Tebarc van Elst više nije mogao da obavlja svoju dužnost. Ova odluka Vatikana objavljena je posle sastanka nemačkog biskupa sa papom u ponedeljak.

 

Biskup je branio troškove za renoviranje, rekavši da je u to uključeno deset različitih projekata i da je bilo dodatnih troškova zbog toga što je zgrada pod zaštitom države.

 

Biskup Tebarc van Elst postao je poznat u Nemačkoj kao "luksuzni biskup Limburga" ili "fensi biskup" kada je objavljeno da je na renoviranje svoje rezidencije umesto prethodno procenjenih 13,5 miliona evra utrošio 31 milion evra.

 

Zvaničnici te biskupije naveli su da je samo za kupatilo u rezidenciji plaćeno 15.000 evra, a za uređenje bašte 783.000 evra, preneo je Dojče vele.

 

Kada je počeo projekat renoviranja 2010, troškovi su procenjeni na 5,5 miliona evra, a biskup je kasnije objasnio da je iznos veći jer su izvođeni dodatni radovi, kao i da je bilo dodatnih administrativnih troškova jer je ta zgrada pod zaštitom države.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa ipak suspendovao nemačkog biskupa

Izvor: Deutsche Welle, 24.Okt.2013, 01:26

Tebarc-van Elst mora da napusti biskupiju u Limburgu. Doduše, kako će to izgledati i dalje je nejasno. Vatikan je saopštio da biskup nije u poziciji da obavlja svoje dužnosti. Dakle, konačna odluka nije donesena.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.