Uskoro Ugovor o Banatskom dvoru

Izvor: S media, 20.Jul.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Ugovor o Banatskom dvoru

Prestavnici Gasproma doputovaće u Srbiju na završne razgovore sa Srbijagasom o ugovoru za zajedničko preduzeće za podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru.

"Stručnjaci Gasproma i Srbijgasa razgovaraće o ugovoru u utorak i sredu, 21. i 22. jula, nakon čega se očekuje parafiranje i potpisivanje tog dokumenta", rečeno je u Srbijagasu.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović prošle sedmice je najavio da će ugovor o skladištu Banatski dvor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potpisati Srbijgas, Gasprom i austrijska ćerka-firma Gasproma. Pre potpisivanja ugovora za "Banatski dvor", neophodno je da ga odobri Vlada Srbije.

Odmah nakon potpisivanja ugovora, kazao je ranije Bajatović, počeće utiskivanje Gaspromovog gasa u skladište u Banatskom Dvoru, a i u skladišta gasa u Madjarskoj, za potrebe Srbije, ukoliko se postigne dogovor sa Eonom i Molom.

Kako je ranije dogovoreno, vlasnički udeo Srbijagasa u "Banatskom dvoru" trebalo bi da bude 49 odsto, a Gasproma 51 procenat. Na kraju investicije kapacitet skladista gasa Banatski dvor biće između 800 miliona i milijardu kubnih metara gasa.

Podzemno skladište gasa "Banatski dvor" gradi se kao nastavak eksploatacije iscrpljenog gasnog ležišta čiji kapacitet je bio 3,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa. Ukupna površina skladišta je oko 54 kvadratna kilometra.

Skladište gasa "Banatski dvor" nalazi se 22 km istočno od Zrenjanina i 44 kilometra od glavnog gasnog razvodnog čvora u Gospodjincima.

Podzemno skladište gasa trenutno je sa dva gasovoda povezano sa gasnim razvodnim čvorom u Elemiru, a planirano je povezivanje i sa glavnim gasnim razvodnim čvorom u Gospodjincima.

U saopštenju je navedeno da je izgradnja podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor" započeta 2005. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.