U Sarajevu bez incidenata završeni blajburška misa i skup antifašista

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2020, 14:24

U Sarajevu bez incidenata završeni blajburška misa i skup antifašista

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu završena je misa za "blajburške žrtve", a kardinal vrhbosanski Vinko Puljić poručio je da se "žrtve ne smeju zaboraviti", a da je cilj molitve bilo "pokazati poštovanje prema žrtvama".

"Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburških polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osećaja duše", kazao je Puljić.

Dodao je da želi da prisutne "molitva pročisti od svih gorkih osećaja i negativnih naboja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji se javljaju pri sećanju na žrtve".

"Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sećanje", kazao je Puljić u Katedrali.

Oči statue pape Jovana Pavla Drugog neko je prekrio povezom oči u znak protesta protiv mise, a kardinal podsetio na papine reči da "sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrednost žrtava".

Pokrovitelj mise je bio Sabor Hrvatske, a prisustvovali su ambasador Hrvatske Ivan Sabolić, predsednik Federacije BiH Marinko Čavara i lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Katedralu su tokom mise obezbeđivale jake policijske snage.

U isto vreme održan je skup antifašista u Sarajevu, i povorka od Marin Dvora do Večne vatre.

Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je kod Filozofskog fakulteta, gde su ustaše streljale građane Sarajeva tokom Drugog svetskog rata, odalo poštu žrtvama NDH.

Uzvikivali su antifašističke parole i pevali partizanske pesme, a kod Spomenika Večna vatra uzvikivali "Vratiće se Valter!", "Mi smo Valter!", "Dole Blajburg!".

Skup je prošao mirno i saobraćaj u centru Sarajeva je ponovo uspostavljen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.