Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rimu izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

RIM – Izložba posvećena pjesniku, istoričaru i matematičaru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji se školovao na osmanskom dvoru, Nasuhu Matrakčiju, biće otvorena sutra u Rimu.

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. vijeka” od sutra do kraja jula će biti otvorena u galeriji fondacije Societa Geografica Italiana, gdje će ljubitelji umjetnosti i nauke imati priliku naučiti više o talentima Nasuha Matrakčija.

Projekat je, pod pokroviteljstvom Predsjedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Turske, organizovalo Istanbulsko udruženje interkulturalnog umjetničkog dijaloga (IKASD). Globalni medijski pokrovitelj projekta je Anadolu Agency (AA).

Dodatne informacije o Nasuhu Matrakčiju putem izložbe ranije je mogla doznati publika u Sarajevu, Beogradu, Antaliji, Istanbulu i Beču, Tokiju, Parizu i Istanbulu.

Posjetioci izložbe moći će kroz različite aspekte pobliže upoznati 16. vijeka koje slovi za zlatno doba Osmanskog carstva kada je u pitanju, ne samo istorija i vojni pohodi, već i politika i umjetnost.

Matrakči je rođen u 16. vijeku, u Visokom, u BiH, a školovao se i radio na dvorima nekoliko osmanskih sultana u zlatno doba tog carstva. Slovi za jednog od najglasnijih hroničara tog perioda, a iza sebe je ostavio veoma važna djela i u oblasti matematike, vojnih strategija, književnosti, kartografije, umjetnosti i kaligrafije.

Školovao se i u Egiptu, gdje je 1520. godine pohađao napredne studije iz oblasti vojnih nauka. Dekretom iz 1529. sultan Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za glavnog vezira njegovog doba u oblasti umjetnosti ratovanja i metodama korištenja koplja.

UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija, majstora kaligrafije, minijatura i historije, koji se svojevremeno bavio i sportom, pogotovo igrom "matrak" po kojoj je i dobio ime Matrakči.

Nasuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi umro je 28. aprila 1564. godine u Istanbulu.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.