Tužilac za ratne zločine danas u Danskoj

Izvor: Blic, 23.Jan.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac za ratne zločine danas u Danskoj

BEOGRAD - Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je jutros da mnogo očekuje od posete tužioca Vladimira Vukčevića Danskoj, povodom prve istrage o zločinu u Dvoru na Uni, 1995. u Hrvatskoj, a koja se sprovodi po novom Zakonu o krivičnom postupku.

Vukčević danas putuje u Kopenhagen da sasluša četiri vojnika iz Danske, nekadašnjih pripadnika mirovnih sanga Ujedinjenih nacija i novinara koji je obelodanio detalje o tom zločinu u kom su stradali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpski civili.

Osim Vukčevića, u Dansku putuju i predstavnici hrvatskog tužilaštva, jer se i u toj zemlji vodi postupak za isti zločin.

- Specifično je, ali i normalno, da srpsko i hrvatsko tužilaštvo istovremeno uzimaju izjave. Danci su bili taktični i kooperativni, oni su nam našli četvrtog vojnika. Očekujemo mnogo od posete Vukčevića Kopenhagenu - kazao je Vekarić za Radioteleviziju Srbije.

On je istakao da da nema nikakvih pritisaka "kad su u pitanju takvi zločini” i da je predmet specifičan jer je prvi koji se sprovodi po novom Zakonu o krivičnom postupku, odnosno tužilačkom istragom.

Govoreći o odluci Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obustavi istragu o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992, Vekarić je kazao da će sačekati da li će nešto biti urađeno po prigovoru MUP-a Republike Srpske na tu odluku.

- To je devalviranje zločina. Svakako smo spremni na saradnju i odlučni da nastavimo našu istragu. Reč je o klasičnom mešanju politike u pravosudne stvari i to je opasno - naveo je zamenik srpskog tužioca.

Vekarić je rekao i da se zahuktava istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i da "dobija novu dimenziju”.

- Ta istraga se trenutno vodi u četiri zemlje i u narednom periodu se očekuje rasplet na međunarodnom nivou. Važno je da dođemo do istine, pre svega za žrtve i stavimo taj tragičan događaj u okvire prava, a ne politike - istakao je Vekarić.

Povezane vesti: Saslušanje o ratnom zločinu u Dvoru na Uni 23. januara Naš tužilac saslušava dvojicu danskih vojnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.